Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Interpellerar om stafettkrisen

Centerpartisten Marianne Larm-Svensson har skickat in en interpellation till landstinget gällande tillståndet i den svenska primärvården där Sveg kommit i blickfånget den senaste tiden.

Annons

Sveriges television och dess program "Uppdrag granskning" har under de två senaste veckorna fördjupat sig i tillståndet i den svenska primärvården när det gäller kontinuiteten av läkare och vilket ansvar landstinget har för att patienterna ska få en säker och trygg vård.

Hälsocentralen i Sveg lyfts fram som ett exempel på hur dålig vård kan i slutändan innebära felbehandlingar och i förlängningen för tidig död, mycket beroende på dålig läkarkontinuitet och allt för många stafettläkare

Tidigare sjukvårdsminister Ylva Johansson (S) konstaterade i programmet att ”landstinget inte tagit sitt ansvar".

Hon pläderar också för en nationell kvalitetscertifiering där vårdgivarna ska vara skyldiga att följa nationella riktlinjer för olika behandlingar för att på så sätt säkerställa bra och likvärdig vård för alla medborgare. En hälsocentral som likt Sveg inte lever upp till nationella kvalitetskrav skulle få sitt tillstånd att bedriva sjukvård indraget.

Med anledning av detta frågar Marianne Larm-Svensson landstingsrådet Robert Uitto (S) följande:

– Anser Robert Uitto att en nationell kvalitetscertifiering det skulle ha hjälpt situationen i södra Härjedalen?

– Håller Robert Uitto med Ylva Johansson när hon säger att landstinget inte tagit sitt ansvar?

Mer läsning

Annons