Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en dag utan John i backen

/
  • Slangar hit och slangar dit. Det är mycket jobb innan snön kan spruta från kanonerna.Foto: Håkan Degselius
  • John Hedström har varit aktiv i backen med olika roller sedan 1975. ”Det finns alltid något att göra”, säger han.

Eldsjälar finns de? Jovisst. Det är bara att åka till Björnbergets slalombacke i Sveg så hittar du John Hedström. Natt som dag finns han där. – Vi får väl bära ut honom med fötterna före, säger Lars Busk med ett leende.

Annons

Det är inte långt kvar tills att skidåkarna kan slänga sig utför Björnbergets pister. Tack vare kylan som varit den senaste tiden har snökanonerna kunnat gå för fullt i fyra- fem dagar samtidigt som natursnön gett lite extra tillskott. Men det krävs ideella insatser för att det ska bli åkbart. Totalt är det runt åtta personer som gått på ett rullande schema så att det varit bemannat natt som dag vid snökanonerna.

Nattskiftet har eldsjälen John Hedström tagit hand om. Alldeles själv.

– Det är inga problem. Blir det några problem så är det bara att stänga av, säger John Hedström som är pensionär sedan åtta år tillbaka.

Rutin har han gott om.

– Sedan 1975 har jag varit här i backen, fortsätter Svegs alpinas nestor som gläds åt att säsongen i backen snart kan dra igång i ett relativt tidigt skede.

Och det är ju glädjande för alla skidungdomar som snart kommer på snö i hemmabacken, en backe som varit i drift sedan januari 1966.

– I regel är det 40–50 på varje träning, säger John Hedström innan han hoppar in i pistmaskinen för att pista ut snön.

I Härjedalen finns det gott om slalombackar. Men i Sveg är det klubben som driver hela anläggningen och sköter allt – från prepareringen till att sälja fika i värmestugan. Och det är lite ovanligt för i övrigt är det bara kommersiella anläggningar runt om i landskapet. Några stora överskott blir det inte heller när man summerar säsongen.

– Vinsten är att barnen har skojigt och inte är ute i Sveg på kvällarna, säger Lars Busk.

Mer läsning

Annons