Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Instrumentgåva till Birka folkhögskola

/
  • Musiklärarna Bengt-Eric Norléntill vänster och Mattias Nordqvist till höger tog tacksamt emot Ove Åsanders gåva till Birka folkhögskola.Foto: Leif Eriksson

Två cellon, två altfioler, en kontrabas och två stråkar. Det var vad musiklärarna Bengt-Eric Norlén och Mattias Nordqvist på Birka folkhögskola hämtade hos Ove Åsander i Lillhärdal på måndagen.

Annons

Åsander hade bestämt att musiklinjen på Birka skulle få de här stråkinstrumenten i gåva.

– Fantastiskt, vi ska vårda instrumenten väl och låta eleverna spela på dem, sa Norlén i samband med överlämnandet.

– Bättre att musikeleverna kan spela på instrumenten i stället för att de ska hamna på något museum, menade Ove Åsander.

Han har spelat olika instrument sedan ungdomen och 1979 gick han en fiolbyggarkurs och på den vägen har det sedan varit.

– Det var Oskar Olofsson, även kallad Oskar i Bäck, som var kursledare och han inspirerade mig att fortsätta bygga stråkinstrument, sa nu 79-årige Åsander.

– Fiol har jag annars spelat i 40 år, bland annat var jag med och kompade folkdanslaget tillsammans med bland annat Oskar i Bäck.

När Ove Åsander byggde den stora kontrabasen kostade bara virket och strängarna 20000 kronor och överhuvud taget är det dyra material när man bygger stråkinstrument. Och tillverkningen har skett hemma i bostaden i Åsen.

– En del instrument behåller jag men de här vill jag ska bevaras och användas, sa Ove Åsander när han överräckte dem till musiklärarna från Birka.

Mer läsning

Annons