Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspiration för hälsoinspiratörer

/
  • I pausen mellan föreläsningarna fick hälsoinspiratörerna smaka på hälsodrink.  Foto: Carin Selldén
  • Susanne Rehn Svensson från Ljusnanhälsan och Inger Wetterstrand, rehabsamordnare på Härjedalens kommun.

Stavgång, föreläsningar, hälsodrink och gymträning. Under måndagen samlades 40 anställda från alla förvaltningar på Härjedalens kommun på Bäckedal för att inspireras att inspirera andra.

Annons

Sedan 2006 började Härjedalens kommun jobba aktivt med hälsoinspiratörer.

– Hälsoinspiratörerna ska inspirera på sina arbetsplatser. Det handlar inte bara om rörelse utan också ett mentalt välmående. Man ska bli peppad att ta hand om sig själv, säger Inger Wetterstrand, rehabsamordnare på Härjedalens kommun

I samarbete med Ljusnanhälsan utbildar kommunen sina hälsoinspiratörer och anordnar uppföljningsdagar. Under måndagen fick de kommunanställda lyssna på föreläsningar om kommunikation och ledarskap, om motivation och hälsa/ohälsa. Det var även en introduktion till stavgång och genomgång och träning på gym, diskussioner och hälsodrink.

Som hälsoinspiratör ska man finnas till för sina arbetskamrater, svara på frågor och inspirera sina medarbetare att leva ett sunt liv både på arbetet och på fritiden.

– I längden hoppas vi att det ska leda till lägre sjukfrånvaro, säger Susanne Rehn Svensson från Ljusnanhälsan.

Hälsoinspiratörerna ska fånga in önskemål från arbetskamratarena för att sedan anordna kortare temaserier som kan handla exempelvis om stress, kost och motion eller till hjärta och kärl. Även hur man ska inspirera män respektive kvinnor till att bli hälsomedvetna.

Kerstin Ericsson och Birgitta Hansson från tekniska kontoret smakade hälsodrinken i pausen.

– Det är spännande och kul att få inspiration. De har presenterat en tävling som man kan ordna på arbetsplatsen, som går ut på att samla poäng åt ett lag. Det går ut på att man gör något en halvtimme om dagen, säger Kerstin Ericsson.

Mer läsning

Annons