Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga bidrag till boende för etanolforskarna

NBE Swedens försöksanläggning för etanol är minst sex månader försenad, men nu rullar den på sedan december. Men forskarna kommer arbeta ifrån Lund.
– Vi får ingen återbetalning för boende av bidragsgivarna, säger Lars Fritz, vd för NBE Sweden.

Annons

NBE Swedens försöksanläggning i Sveg är sex till nio månader försenad. Orsaken till det är att utrustning som företaget har beställt från olika länder har blivit försenad.

– Vi har haft en extrem högkonjunktur. Vi är ett litet företag vilket betyder att vi hamnar långt bak i leveranskön, säger Lars Fritz, vd för NBE Sweden.

Men i och med lågkonjunkturen har det blivit bättre. När efterfrågan minskar, minskar även köerna.

– Det har inte funnits stål. Saker som vi beställde i november skulle ha kommit i mars men de kom i augusti-september i stället. Invigningen den 6 oktober var försenad sex månader. Men nu är vi i gång sedan december. Det rullar på och går bättre än vi förväntat oss, säger han.

NBE Sweden hade planerat att forskare från Lund skulle bosätta sig i Sveg och arbeta på försöksanläggningen. Men det visar sig nu att bidragspengarna inte ger någon återbetalning för detta.

– Vi förutsatte att vi skulle få återbetalning från bidragsgivarna, säger han.

I stället kommer NBE Sweden att skicka ner proverna till Lunds Tekniska Högskola.

Påverkas ni av lågkonjunkturen?

– För oss är det positivt med lågkonjunktur. Våra pengar har vi garanterade. Saker blir billigare, leveranserna blir snabbare och det är lättare för oss nu att få ta på kompetent folk. Det är mycket lättare i dag än för 6 månader sedan. Så för vår del är det bara positivt, säger Lars Fritz.

Mer läsning

Annons