Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideella krafter ska rädda guldgrävaren Lindbloms hus

/
  • Kran-Hasse, Olle Stockhaus och Leif Jonasson plockar i sär Erik Lindbloms hus för att flytta det till en annan tomt.  Foto: Carin Selldén
  • Leif Jonasson, Olle Stockhaus, Gudrun Khan och Eivor Andersson vid Erik Lindbloms fjös.
  • Gudrun Khans häfte om Erik Lindbloms liv.

Under torsdagen plockades den sista stocken av guldgrävaren Erik Lindbloms fjös ned i Lofsdalen. Huset som från början stod i Strådalen var platsen där fattigpojken Erik Lindblom föddes och växte upp.

Annons

Under torsdagen var ett visst gäng Lofsdalingar extra svettiga. De höll nämligen på att plocka ner ett gammalt timmerhus stock för stock. Och inte vilket hus som helst – nämligen guldgrävaren Erik Lindbloms barndomshus där han växte upp med tre syskon (två dog) och djur.

Huset har senast varit i ägo av Mats Blennå med familj, men han beslöt sig för att skänka det till byalaget.

Erik Lindblom föddes fattig som en kyrkråtta 1857 och dog stenrik på sitt hotell Claremont Hotel i Kalifornien 1928, efter att han vaskat guld i Alaska. I USA är han en känd man, men i Sverige är det inte många som vet vem han var.

Under några år har en grupp i från Lofsdalens byalag jobbat mot idén att skapa ett museum över Erik Lindblom och hans liv, för att ge honom upprättelse och den ära han förtjänar. Dessutom finns det ett och annat att lära av hans liv.

Det var Gudrun Khan som tog initiativet till att flytta fjöset. Hon har länge varit fascinerad av Erik Lindbloms liv och blev även 2007 års golddiggerstipendiat för sitt arbete.

Bland annat har hon rest runt i Erik Lindbloms spår i Sverige och Norge och dokumenterat hans liv i en skrift.

– Det började med släktforskning och sedan har det blivit mer och mer intressant, säger hon.

En annan entusiast är Eivor Andersson vars barndomsgård i Råndalen gästades av Erik Lindblom.

– Min morfars far var Eriks bäste vän, säger hon.

Under två dagar har hon varit med och tagit ner Lindbloms fjös.

Det är framför allt kvinnorna som leder arbetet för att lyfta Erik Lindbloms historia.

Katarina Bäckman har skänkt tomten dit man ska flytta fjöset, en vacker plats med utsikt över fjällen bakom Lofssjön. Men det som krävs för att de ska få till flytten, renovera huset och att skapa ett litet museum av det – är pengar.

Byalaget har fått 30 000 av Sparbanksstiftelsen. Dessutom har några privatpersoner skänkt pengar och Kran-Hasse har under två dagar flyttat stockar med sin kran för en billig penning.

Men gruppen anser att kulturen får för liten plats i Lofsdalen.

– Det är ett väldigt lamt intresse för det här, säger de.

Lofsdalen har precis fått 12 miljoner till projektet Lysande Lofsdalen. Men i det projektet finns det inte så mycket rum för kulturen.

Det man satsar på är infrastrukturen, produktutveckning för förlängning av säsongen och marknadsföring för att nå nya målgrupper.

Katarina Lidberg, turistchef i Lofsdalen känner till en del av gruppens arbete men kan i nuläget inte säga om de kommer att sponsra projektet.

– Jag vet inte så mycket vad de ska göra. Det krävs att de vet vad de vill innan jag kan göra så mycket mer. Det krävs att vi sätter oss ner och diskuterar det.

– Det är en väldigt spännande historia och det är klart att vi kommer ha med det i marknadsföringen för Lofsdalen, säger hon.

Mer läsning

Annons