Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck på badhuset - men dålig simkunnighet

/
  • Simtränaren Tauno Haapamaa plaskade och lekte med en av de nya grupperna på lördagsmorgonen. På bilden: Markel Fundin, Rebecka Thomasdotter, Lovis Edén, Tindra Selander, Saga Heljerud, Sandra Tenbring.
  • Badhuset i Sveg invigdes 2008. Härjedalens simklubb bildades av Michael Herbertsson i oktober 2009.

Härjedalens simklubb har vuxit explosionsartat. Antalet unga simmare har ökat från 18 till 60 bara sedan i januari.

- Vi hade inte alls räknat med så många nya barn. Nu behöver vi fler ledare, säger Michael Herbertsson, klubbens ordförande.

Annons

Tidigt om lördagsmorgnarna är det fullt ös i Svegs badhus. Där samsas crawlande och plaskande barn och ungdomar i åldrarna 6-17 år om bassängen. Vissa är på tävlingsnivå och tränar fem gånger i veckan medan andra bara vill träna eller leka.

- Vi ska ha roligt. Alla vill inte tävla, så det ska inte bara vara elittänk. Det måste vi tränare anpassa oss till, för utan bredd blir det heller ingen elit, säger Michael Herbertsson.

I januari kunde klubben erbjuda nya träningsgrupper och bjöd in intresserade barn och familjer. Michael Herbertsson berättar att de hade förväntat sig fem till tio barn på första träffen. Det kom 42.

Lovis Edén, 6 år, är en av de yngsta simmerskorna. Numera tränar hon varje lördag i den nystartade plask- och lekgruppen.

- Det roligaste är att göra kullerbyttor under vattnet, säger hon.

Hennes mamma, Anna Hjort, jobbar som badvärd och därför har Lovis alltid tillbringat mycket tid i poolen. Men det är inte förrän nu de kan lita på att hon kan simma ordentligt.

- Vi väntade på det här när badhuset öppnade, att någon simtränare skulle komma. Lovis har varit ett vattendjur sedan hon föddes, så när det skulle bli simträning var det självklart att hon skulle vara med, säger Anna Hjort.

Barnen i plask- och lekgruppen är mellan sex och tio år, men långt ifrån alla är vana vid vatten. Tränaren Tauno Haapamaa berättar att del av dem inte kan simma överhuvudtaget och får hålla till i den lilla bassängen.

- Härjedalen har dåligt simkunniga barn trots att vi har så mycket vatten om somrarna. De får inte lära sig i tid. De ska lära sig redan i 5-årsåldern, säger han.

Tillströmningen av medlemmar tyder på att behovet är stort och Michael Herbertsson har många planer på hur klubben kan växa ytterligare. En tanke är att kunna erbjuda simträning på fler ställen i Härjedalen. En annan idé är att starta crawlträning för vuxna. Men först behövs fler ledare.

I dagsläget satsar han för fullt på att starta en vänort i Spanien. Målet är att fem av de äldsta simmarna i A-gruppen ska kunna åka dit på träningsläger redan i sommar.

- Jag brinner för det här, säger Michael Herbertsson.

Mer läsning

Annons