Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höggravida måste köra 14 mil för kontroll

Då Fjällhälsan har problem att hitta en barnmorskevikarie för sommaren, blir de gravida lidande. De måste under sex veckors tid åka till Sveg och Funäsdalen på kontroller.
– Man löser det på ett uruselt sätt, säger Therese Gunnarsson från Hede.

Annons

Fjällhälsan i Hede/Vemdalen berättade i en tidigare artikel i LT att de skulle lösa barnmorsketjänsten med vikarier i sommar.

Den tidigare barnmorskan slutade sista maj. Hon sade upp sig då hennes tjänst skulle skäras ner från 50 till 30 procent. Men vikariefrågan har inte lösts som planerat.

– Vi fick information här om dagen. Då sa de att de två första veckorna får vi åka till Sveg och de fyra veckorna efter till Funäsdalen för kontroll, innan det kommer en vikarie den 13 juli.

Therese Gunnarsson från Hede är en av dem som måste sitta och köra 14 mil fram och tillbaka till Sveg var fjärde dag för att gå på kontroll.

– Förhoppningsvis får jag mitt barn inom två veckor, så jag slipper börja köra till Funäsdalen, säger hon.

I Hede är det en fyra-fem mammor som är gravida just nu, enligt Therese Gunnarsson.

Kvinnorna kom med förslaget att en barnmorska skulle kunna komma till Hede en förmiddag i veckan. Men det förslaget nappade ingen på, i Sveg hade de redan fullt upp.

– Det är bedrövligt. Speciellt när Fjällhälsan gick ut i en artikel och sa att de skulle fixa vikarier. Det blir att köra 14 mil för en undersökning som tar femton-tjugo minuter, säger hon.

Förutom att det blir en extra kostnad att köra fram och tillbaka för de gravida mammorna, blir det även en fråga om säkerhet.

LT fick inte tag på verksamhetschefen under dagen.

Mer läsning

Annons