Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög företagsbot efter lavinolycka

2012 omkom en pistör och en skadades i samband med att de kontrollerade ett lavinområde i Vargstupet, ett offpistområde i Tänndalen som ligger intill skidområdet.…
Nu har Hamrafjällets lift AB ålagts att betala 1,8 miljoner kronor i företagsbot.

Annons

Olyckan ägde rum på eftermiddagen den 6:e februari 2012. Lavinen drog med sig två av anläggningens pistörer som då befann sig i området. Arbetskamraterna, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 40-årsåldern, fanns i området för att bland annat kontrollera lavinrisken.

Det som varit i fokus under rättegången har bland annat handlat om hur det sett ut med rutiner, både förebyggande och i det aktuella räddningsarbetet, och huruvida säkerhetsutrustning använts. Till exempel ska ingen av de som arbetat använt tranceiver (nödsändare), det hade förenklat räddningsarbetet och förkortat räddningstiderna.

I domen konstaterar tingsrätten att det står klart att bolaget "inte i tillräcklig omfattning vidtagit sådana åtgärder som arbetsmiljölagen kräver (...)".

Tingsrätten gör bedömningen att åsidosättandet av arbetsmiljölagen skett genom oaktsamhet. Rätten menar att den här händelsen med största sannolikhet inte hade gått så här illa om det funnits dokumenterade lokala rutiner för arbetet med bedömning av lavinrisker samt om bolaget hade följt arbetsmiljölagens krav på bland annat systematisk kontroll av verksamheten.

Åklagaren Christer B Jarlås har utrett händelsen och drivit målet i domstolen:

– Domstolen har gjort samma bedömning som jag av händelsen och vems ansvar det var så det finns inte så mycket mer att säga, säger miljöåklagare Christer B Jarlås.

Under tingsrättsförhandlingen lovade bolaget att betala skadestånd till den omkomnes familj oavsett hur domen föll. Därför avskriver tingsrätten de yrkanden på skadestånd som fanns i åtalet.

– Det här hänt mycket i bolaget sedan olyckan, de har skärpt till sig på alla sätt och vis, säger Christer B Jarlås.

Grönklittsgruppens vd (Hamrafjället ingår i koncernen Grönklittsgruppen) Mark Baljeau är på affärsresa och har inte tagit del av domen men den ska behandlas av bolagets styrelse på måndag. Efter det kan han kommentera om det blir något eventuellt överklagande, skriver han i ett mejl till LT.

Mer läsning

Annons