Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HMAB måste säga upp personal

Varsel är aktuella för Härjedalens miljöbränsle AB i Sveg.
– Vi måste gå igenom vår organisation, säger företagets vd Robert Taflin.

Annons

Under onsdagen hade HMAB möte med sina anställda. Då gav företagets ledning sin syn på framtiden och hur handlingsplanen ser ut under de två närmaste åren.

I ett av förslagen planerar man att gå ned från två produktionslinjer till endast en. Och det i sin tur gör att företaget måste se över sin kostym.

– Det är absolut aktuellt. Med en linje måste vi säga upp ett antal arbetare, säger Robert Taflin som i dagsläget inte vill uttala sig om hur många som kan vara aktuella för den åtgärden innan några förhandlingar med facket vidtagits. Samtidig vill man gå igenom organisationen för att få klarhet i hur det kommer att se ut med minskad produktionskapacitet.

Trots allt så ser man ljust på torvens tillvaro som energikälla. Detta mycket beroende på att EU beslutat att torv inte ska räknas som en icke förnyelsebar energi samtidigt som priserna för utsläppsrättigheter minskar.

– Det gynnar torven väsentligt och vi får en bättre konkurrenssituation, fortsätter Taflin som i dagsläget hoppas att olika produktionsförbättringar och nya torvtäkter ska gynna företagets kapacitet.

HMAB planerar för att koncentrera sig på torv och dra ned på produktionen av pellets och briketter eftersom spåntillgången minskat kraftigt på marknaden under den rådande konjunkturen.

Trots att man går ned på bara en linje hoppas man inom kort kunna öka produktionen från dagen 80–90 ton per år till närmare 140.

– Det tar ett par år att göra det, säger Robert Taflin.

Mer läsning

Annons