Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik vågade satsa – blev bonde trots allt...

/
  • Henrik Svensson har vågat satsa på livet som bonde trots att han inte hade en tanke på det i ungdomens år. Foto: Håkan Degselius
  • Henrik Svensson har vågat satsa på livet som bonde trots att han inte hade en tanke på det i ungdomens år.

I ungdomsåren hade Henrik Svensson inte en tanke på att bli bonde. Men nu har han investerat två miljoner kronor i bondgården i Ytterberg.

Annons

Antalet bönder minskar i stadig takt i Härjedalen. Men trots tuffa tider finns det de som vågar satsa på det fria livet som bonde.

Henrik Svensson och sambon Carina Ljungberg har satsat många sköna slantar på att bygga ut sin anläggning i Ytterberg.

Men för Henriks del så var livet som bonde inget han hade en tanke på när han växte upp. Speciellt med tanke på hur han såg hur föräldrarna fick slita många timmar per dygn.

– Man skulle bara inte bli bonde när man var liten, men nu är man det ändå, säger Henrik som tidigare jobbade inom skogsnäringen men nu är han bonde på halvtid samtidigt som han jobbar med den privata skogen.

Bondelivet trivs han med, mycket beroende på de fria arbetstiderna där man kan sköta sig själv i mångt och mycket.

Efter utbyggnaden, där man fick nya och moderna djurstallar, har man utökat antal djur från 15 till 28.

– Men det finns plats för 40, fortsätter Henrik som med den nya anläggningen fått tid över till att göra annat samtidigt som kontakten med djuren blivit bättre.

– Allt har blivit enklare.

För att leva i Härjedalen krävs det i princip att man är något av en mångsysslare. Även där har Henrik några funderingar för att öka värdet på boskapen.

– Eventuellt ska man kanske börja sälja köttet lokalt för att få ut mera. För det gäller ju att flyta på vågen med närproducerat kött.

Visst låter det mesta fridfullt men ibland går det hett till i djurstallarna.

I höstas var det en rejäl batalj när tjurarna skulle utse vem som var kung i hagen och för några år sedan försvann åtta av kvigorna ut i skogen och var borta i flera veckor. Efter många försök fick han till slut tag på kvigorna men två av dem fick han skjuta eftersom de inte alls hade någon lust att återvända.

– Till och med älgarna var tamare än dem.

Mer läsning

Annons