Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Hede ställde upp på sin egen mässa

/
 • Fullt hus var det under lördagens mässa i Hede.
Foto: Carin Selldén
 • Lisa Kühne och Helena Bredesen, projektledare för Samverkan skola näringsliv.Malin Kristoffersson och Timo Bauer gjorde praktik på OKQ8 där de lagade bilar och lärde sig hur man ska bemöta kunder.
 • Fullt hus var det under lördagens mässa i Hede.Foto: Carin Selldén
 • Kommunalrådet Gottfrid Jonsson provsmakade thaimaten som SFI-studenterna hade tillagat.– Mässan är ett jättebra initiativ, säger han.Foto: Carin Selldén
 • Jessica Persson, praktikant och Sören Berg från Tigercat. ”Det har varit jättekul”, säger Jessica som har fått köra både skotare och truck under praktiken.
 • Anna-Karin och Matilda Kristoffersson representerade Nyvallens fäbod. ”Margareta kunde inte vara här, någon måste ju mjölka korna”, säger Anna-Karin.
 • Tjejerna från SFI hade lagat thaimat och andra godsaker som de bjöd på.
 • Tommy Grym gjorde sin praktik på Jônnbua. ”Jag har lärt mig bland annat hur man skruvar i hop en vedklyv”.
 • Gänget från arbetsförmedlingen var på plats och informerade om att det fanns 86 lediga jobb i Härjedalen.
 • Ida Svensson och Frida Gregorsson gjorde sin praktik på Nord Steelex. ”Vi kom på ett system för att veta hur många rör de hade hemma. Vi här lärt oss mycket, till exempel vet vi i vilka maskiner de här delarna sitter. De har en stor verksamhet i Hede och skickar ut sina produkter över hela världen”.Foto: Carin Selldén
 • Vivi-Ann Dahl och Gunnel Kihlberg från föreningen Helga – kvinnligt nätverk i Härjedalen. ”Man kan göra allt i Hede, allt man behöver för att till exempel bygga ett hus finns, säger Vivi-Ann Dahl.

Ingen trodde nog att samverkansmässan i Hede skulle bli en sådan succé. Men i lördags var församlingshemmet proppfullt med 35 företag och föreningar som ställde ut och drygt 1 000 besökare som kom för att titta.

Annons

Det började med att företagarna efterfrågade en mässa. Arbetsförmedlingen, företagsföreningen och skolan startade projektgruppen ”Samverkan skola näringsliv” med målsättningen att skapa givande kontakter mellan skolan och näringslivet i bygden. Man ville ge eleverna inblick i och intresse för företagandet.

– Det blev helt enormt. Vi trodde att det skulle komma 500 personer, men vi passerar nog över tusen. Vilket engagemang från eleverna och företagen. Men det här är bara grunden, det här ska vi vidareutveckla, säger projektledaren Helena Bredesen.

– Jag är mållös, och ännu har inte alla föräldrar kommit, säger Lisa Kühne, också projektledare.

Mässan utgör också avslutningen på ett arbete i vilket Hedes skolungdomar från förskolenivå hela vägen upp till årskurs nio har genomfört ett stort antal studiebesök i både privat och offentlig sektor. Barnens och ungdomarnas intryck har samlats och illustrerats i samband med mässan.

En dag veckan under en månad har årskurs nio i Hede praktiserat på olika företag. Årets projektelever som röstades fram blev Jonny Grym som gjort sin praktik på Jônnbua och Jessica Persson som har praktiserat på Tigercat.

– Det har varit jättekul. Jag har fått skriva ordrar, följesedlar, fakturor, skickat brev. Sen har jag även kört truck och skotare, säger Jessica Persson.

– Hon har provat allt. Det är verkligen roligt att se alla unga engagerade. Jessica har till och med varit hos oss när hon haft lov. De får en inblick i vad som kommer hända efter skolan, säger Sören Berg från Tigercat.

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson smakade på Thaimaten som SFI-eleverna hade lagat.

– Mässan är ett jättebra initiativ. Hede behöver en liten skjuts. Det måste finnas jobb för att folk ska flytta hit och man kan utveckla den industri som finns. Hede ligger ju mitt i Härjedalen och det finns bostäder. Det är även nära till Vemdalsskalet, man kan bo här och jobba i turistområdena, säger han.

Rose-Marie Najmaldin som jobbar på arbetsförmedlingen flyttade till Hede från Södertälje för två år sedan, och hon har inte ångrat sig.

– Jag rekommenderar alla att flytta hit. Det är livskvalité här, trevligt folk – alla ställer upp och trygghet. Det finns massor med aktiviteter för barn, och nära till de stora skidområdena och fjällen, säger hon.

Mer läsning

Annons