Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härskna kvinns kämpar för jämställdhet

/
  • Elisabeth G Söderström och Sofia Andersson fick publiken att skratta när de gästade Folkets hus i Lillhärdal under onsdagskvällen..   Foto: Carin Selldén
  • Teaterpjäsen Härskna kvinns drog nästan fullt hus.

Skratta och diskutera med varandra! Det tycker Teater Soja man ska göra för att bli mer medveten om jämställdhetsfrågor i vardagen.

Annons

Tappa tålamodet, nätverka och sluta le - och lägga huvudet på sne. Det är några av teater Sojas slagord i teaterföreställningen Härskna kvinns som spelades på Folkets hus i Lillhärdal under onsdagskvällen. Teatern tar upp jämställdhetsfrågor och härskartekniker på ett roligt och underfundigt sätt, ett bra sätt att ta upp ”jämställdhetstjafset”, och ha kul samtidigt.

Duon som består av Elisabeth G Söderström och Sofia Andersson kommer från Sundvall och har spelat Härskna kvinns ett 70-tal gånger. Föreställningen i Lillhärdal var en efterdyning av en lång turné som började för ett och ett halvt år sedan.

Kvinnorna har inspirerats av Berit Ås, en norsk kvinnoforskare och politiker som under 1970-talet identifierat, beskrivit och satt namn på de fem vanligaste teknikerna som män använder för att överordna sig kvinnor i det vardagliga:

1. osynliggörande

2. förlöjligande

3. undanhållande av information

4. dubbelbestraffning

5. påförande av skuld och skam

Om man lär sig att känna igen teknikerna kan man minska deras verkan, likaså behöver man bli medveten om dem för att inte själv ta över dem, enligt Berit Ås teori.

Mer än trettio år efter Berit Ås teorier kom retorikern Elaine Bergqvist att intressera sig för hur olika härskartekniker kan se ut, bland annat för hur olika mäns och kvinnors metoder kan vara. Hon har skrivit om sju härskartekniker i sin bok Härskarteknik.

– Vi ville berätta om härskarteknikerna för vanliga kvinnor ute på landsbygden, och hade ingen större budget. Vi ville nå de vanliga kvinnorna på ett begripligt sätt. I mitt nätverk diskuterar vi de här teknikerna mycket, men jag tror att många inte är medvetna om härskarteknikerna, säger Sofia Andersson.

Teaterkvällen anordnades i samarbete mellan ABF och Mosippans teaterförening, med bidrag från kulturnämnden i Härjedalens kommun. Teater Soja blev efter föreställningen avtackade med var sin härjedalsbjörn av tre killar från Lillhärdals skola. Klass sex stod även för fikaförsäljningen under kvällen.

Mer läsning

Annons