Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalingars matvanor i stor kartläggning

/
  • Hur är dina matvanor?Ragnar Eckerbom, banktjänsteman, Sveg och Gunilla Bäckius, bankchef, Sveg– Vi äter väl mest husmanskost och det är sällan det blir snabbmat. Och så försöker vi äta fisk minst en gång i veckan.
  • Hur är dina matvanor?Nina Filander, Ytterberg, krögare– Jag försöker äta det mesta. På dagarna äter jag regelbundet men på kvällarna kan det bli lite sämre.
  • Hur är dina matvanor?Ola Tyllman, Sveg, bilmekaniker– Syns inte det? Har väl ingen koll på innehållet i maten jag äter men för det mesta blir det pasta och vanlig husmanskost.

Härjedalingarna deltar i landets största undersökning av våra matvanor. Under fyra dagar får de registrera allt de äter. En del får också lämna blodprov, vilket organiseras av Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Umeå. Det är Livsmedelsverket som vill ha svar men deltagarna själva får också veta en del om sina egna resultat.

Annons

– Det här är vår mest omfattande matvaneundersökning hittills. Resultaten får stor betydelse för att bedöma hälsorisker från olika ämnen i maten, för framtida kostråd och för berikning av livsmedel, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen på Livsmedelsverket.

Detta är Livsmedelsverkets tredje stora undersökning av vuxnas matvanor. För första gången rapporterar deltagarna sina svar via internet. Under fyra dagar får de skriva ner allt de äter och dricker. När de har registrerat alla sina uppgifter via en webbsida får de bland annat veta hur mycket kalorier, protein, fett, kolhydrater, järn och kostfibrer de fått i sig.

Livsmedelsverkets matvaneundersökning – Riksmaten 2010 – ska pågå i ett år. Totalt tillfrågas 5 000 personer runt om i landet. Resultaten ska sedan sammanställas och analyseras. Undersökningen har flera syften.

– Med kunskap om till exempel vilka livsmedel vi äter och hur ofta, kan vi följa trender och matvanor i olika befolkningsgrupper. Det är ovärderligt för vårt arbete för bra och säkra matvanor, säger Annica Sohlström.

Resultaten från matvaneundersökningen används för att beräkna hur mycket man får i sig av näringsämnen, men också av bekämpningsmedelsrester, miljöföroreningar och mögelgifter för att kunna bedöma olika hälsorisker.

För första gången samlar Livsmedelsverket, i samarbete med Naturvårdsverket, även in blod- och urinprov från en del av deltagarna.

– Proverna ger oss viktig kunskap om halter av olika ämnen i blodet, till exempel D-vitamin, som vi får i oss på fler sätt än genom maten. Sådan kunskap kan i sin tur påverka berikningsnivåer, säger Annica Sohlström.

Härjedalen kommun är inte inblandade i undersökningen på något sätt. Men man ser framemot resultatet.

– Det låter mycket intressant, säger Kerstin Ederlöf-Olofsson, kanslichef Härjedalens kommun.

Mer läsning

Annons