Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen beredd att ta emot tio flyktingbarn

Härjedalens kommun är nu som tredje kommun i länet, efter Krokom och Östersund, beredd att ta emot ensamkomna flyktingbarn. Det handlar om tio barn, som kommunstyrelsen vill att fullmäktige ska besluta att ta emot. Och det blir socialförvaltningen/nämnden som får ansvaret för de ensamkomna barnen.

Annons

– Vi tänker skapa en boendeenhet för barnen med tio platser och det inom familjeomsorgens ram, säger socialchefen Ivan Hitterdahl.

– Det är Sveg som blir bostadsorten och Härjegårdar ska försöka skaka fram lämpliga lokaler.

– De här ensamkomna flyktingbarnen är vanligtvis i gymnasieåldern och därför är det lämpligast med Sveg, som bostadsort, menar socialchefen.

– I Sveg finns också flest faciliteter, som idrottsanläggningar, som de kan utnyttja.

Flyktingbarnen kommer att gå i skola och ska integreras i samhällslivet.

– Man kan ju också hoppas på att de ska stanna kvar i Härjedalen i framtiden och på så sätt bidra till en positiv befolkningsutveckling, säger Ivan Hitterdahl.

De ensamkomna flyktingbarn som kommer till Sverige kommer företrädesvis från oroliga länder som Somalia och Afghanistan.

På personalsidan kan det komma att handla om 8-9 årsarbeten och det är staten som ska stå för alla kostnader. Verksamheten kommer att påbörjas till hösten så att bl.a. skolan har tid på sig till planering.

Socialchefen berättar vidare att Immigrationsverket under senare tid haft en drive där man försöker förmå fler kommuner att ta emot ensamkomna flyktingbarn.

– Jag vet, säger Hitterdahl, att det är fler kommuner i länet som troligen kommer att följa Östersunds och Krokoms exempel.

– Om det visar sig att utvecklingen blir positiv för de tio som kommer till Härjedalen är det nog inte omöjligt att kommunen i framtiden kan ta emot ännu fler ensamkomna flyktingbarn.

Det var Hans E. Bergström, fullmäktigeledamot för vänsterpartiet, som i en motion föreslog att kommunen skulle ta emot ensamkomna flyktingbarn.

Mer läsning

Annons