Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjeåns Kraft riskerar en avgift på 3,8 miljoner

Härjeåns Kraft AB har fått ett elcertifikat på felaktig grund. Det slår kammarrätten fast i en dom. Det kostar kraftbolaget 3,8 miljoner i en sanktionsavgift.

Annons

– Vi kommer att begära prövningstillstånd hos regeringsrätten för att överklaga domen, säger Sten Olov Salomonsson, vd för Härjeåns Kraft AB.

Det pågår alltså en seg strid mellan Energimyndigheten och Härjeåns Kraft AB som handlar om Getteråns kraftverk.

I juli 2003 bestämde sig energimyndigheten att godkänna kraftverket. Grunden var att ”en vattenkraftanläggning som var i drift vid utgången av april 2003 och som då hade en installerad effekt som inte var högre än 1 500 kW per aggregat var berättigade att bli tilldelade certifikat”.

– Getteråns kraftstation är på 1 500 kW och vi har uppgett de data som finns på generatorer och turbin när vi sökte elcertifikat och fick det. Men efter några år visade det sig att vi hade producerat mer än 1 500 kilowattimmar och det har Energimyndigheten slagit ner på, säger Sten Olov Salomonsson.

Han menar att vid höga flöden har stationen kunnat producera mer, även om det har kunnat skada maskinerna när de kört ut mer, ha de tagit den risken.

– Vi har kunnat begränsa flödena till 1 500 kilowatt men nu gjorde vi inte det, nu vill vi se vad som händer. Beslutet är ofattbart, först ska vi producera mer vattenkraft och sedan slår de ner på de om man tar ut maximalt.

2007 bestämde Energimyndigheten att återkalla det tilldelade elcertifikatet. Beslutet överklagades till länsrätten som ansåg att Energimyndigheten, med hänsyn till uppgifterna om den maximala effekten, borde ha närmare utrett förhållandena runt anläggningen. Därför kunde inte bolaget anses ha lämnat oriktiga eller vilseledande uppgifter. Myndighetens beslut upphävdes.

Beslutet överklagades till kammarrätten som gav Energimyndigheten rätt. Nu fortsätter Härjeåns Kraft AB sin kamp och hoppas på prövningstillstånd hos Regeringsrätten.

För det handlar om mycket pengar för Härjeåns Kraft AB, först tappar de elcertifikatet för kraftverket och sedan ska de betala 3,8 miljoner i sanktionsavgift med ränta.

Notan kan med andra ord bli bra mycket dyrare beroende på hur lång tid processen tar.

Mer läsning

Annons