Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här mättas hungriga skidåkare efter en tuff träningsdag

/
  • Josefin Larsson hackar purjolöken och Anna Andersson och Evelina Lindström håller grytan kokande. Foto: Håkan Degselius
  • Efter fem timmars träning varje dag krävs det att magen och kroppen får sitt.

Restaurangeleverna på Vemerskolan i Hede fick till uppdrag att laga mat åt hungriga skidåkare.
– De äter sjukt mycket, säger Anna Andersson.

Annons
Samarbete över gränserna handlar det om när Wemerskolan och skidgymnasiet i Sveg är tillsammans under ett träningsläger i Lofsdalen.
Medan skidåkarna samlar på sig en massa mil i träningsspåret ska kökspersonalen från Wemerskolan se till så att magarna och kroppen får sitt.
Till sin hjälp har man ett schema som gjorts av Sveriges olympiska kommittés nutritionist, Linda Backman. Schemat ska stämma överens med vad skidåkarna förbränner under en hel dags träning, samtidigt som man ska få i sig alla delar ur näringsläran.
– Jättekul. Dels att få träffa dem och så lär man sig mera när man får ta ansvar och planera helt själv, säger Anna Andersson som tillsamman med Evelina Lindström och Josefin Larsson huserar i köksregionerna.
Enligt dem verkar skidåkarna nöjda med maten som de fixar till. Men en sak skiljer sig mot vanliga gymnasister.
– De äter sjukt mycket, Man får räkna med dubbla portioner, berättar tjejerna samtidigt som pastan kokar för fullt. För visst går det åt mycket mat.
Med minst dubbla pass varje dag så krävs det mycket förtäring för att komma upp i vad fem timmars fysisk träning skapar i förbränningsväg.
– Det smakar bra och så är det skönt att få sätta sig vid ett dukat bord och slippa tänka på att laga maten själv, säger skideleven Markus Beldt Karlsson efter att ha tryckt i sig rejält med pasta och tonfisksås.

Mer läsning

Annons