Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans ”Ersa” Eriksson kulturprisad

/
  • Gunilla Feldt och Lennart Olsson delade ut kulturpriset till Hans ”Ersa” Eriksson.Foto: Carin Selldén
  • Gunilla Feldt och Lennart Olsson delade ut kulturstipendiet till Josefin Arnell.

Hans ”Ersa” Eriksson mottog i går Härjedalens kommuns kulturpris och Josefin Arnell tog emot kulturstipendiet på Lilla hotellet i Sveg.

Annons

Under fredagen mottog Härjedalens kulturpristagare och kulturstipendiat sina priser och bjöds på lunch på Lilla hotellet i Sveg. Prisutdelare var Gunilla Feldt och Lennart Olsson. Kulturpriset för 2008 gick i år till Hans Eriksson med följande motivering: ”För ett varaktigt och djupt engagemang i Härjedalens kulturliv.”

Kulturstipendiet gick till Josefin Arnell till 2008 års med motiveringen: ”För hennes engagemang att sammanlänka hållbar utveckling med textil, design och konst.”

Tredje gången gillt blev det för Hans ”Ersa” Eriksson som tidigare tackat nej två gånger till att ta emot kulturpriset.

– Man måste ju göra sig förtjänt av det, säger han.

Men vid 80 års ålder måste han känt sig redo att ta emot det.

– Det är alldeles enormt. Man tycker man inte gjort rätt för det. Det är så många som jobbar med kultur. Och vad är kultur egentligen, det är ju allt vi håller på med. Det roligaste är alla gratulationer man får från när och fjärran, säger Hans Eriksson om att få kulturpriset.

Kulturstipendiaten Josefin Arnell är 24 år och kommer från Ljusnedal. Hon går andra året på Modelinjen på Beckmans designhögskola i Stockholm och håller på för fullt att göra sin första kollektion. I januari visas den nämligen under Stockholms modevecka.

– Jag ska sätta hela släkten i arbete. Min syster ska hjälpa till att brodera och jag hoppas att min mormor vill sticka, säger hon.

Om Josefin Arnell har inspiration från Härjedalen i sitt modetänk vet hon inte. Men hennes vitmålade ögonfransar och pälssjal får i alla fall LT:s reporter att tänka på fjällen.

– Jag har trott att jag inte har det. Men det är vinterlandskap med i min kollektion, säger hon.

Annars handlar mode mycket om idéer och vad för budskap man vill förmedla, berättar Josefin.

– Jag jobbar mycket med mig själv och mina mörka rädslor, monster som jag skapar i mitt huvud, säger hon.

Nu ska hon upp och fira julen i Ljusnedal.

Mer läsning

Annons