Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han ska bygga vildmarkscamp och skriva bok i Alaska

/

I söndags lyfte flyget till Alaska för Björn Uglem. Som första västerlänning ska han bygga en vildmarkscamp tillsammans med eskimåer.

Annons

Björn Uglem, föreläsare, äventyrare och företagare från Funäsdalen ska bygga vildmarkscampen i en nationalpark tillsammans med eskimåer.

Björn är adopterad av Nordamerikas sist upptäckta folkgrupp, Nunamiuterna, som är världens enda inlandseskimåer. Under 14 års tid har han varje år spenderat några månader tillsammans med dem. Där har han sitt andra hem.

– Det skiljer sig så mycket. Det är en annan verklighet där. När jag kommer hem känner jag alltid att det liv vi lever inte är verkligheten, säger han.

Denna gång ska han vara i Alaska fram till den 10 maj.

Vildmarkscapen kommer att ligga mitt ute i Alaskas inland, åtta timmars färd med skoter från bilväg. Den ska bestå av två timmerhus och beräknas vara klar om tre år då Björn planerar att flytta dit för en tid.

– Jag vill att mina döttrar ska stå på egna ben först innan jag åker, säger han.

Björn Uglem planerar att vara där under ett till två år och skriva en livsvandring. Många har länge efterfrågat en bok av Björn Uglem och nu kan det alltså bli verklighet.

Under april är det tänkt att han tillsammans med eskimåerna ska reka platsen och börja bygga.

– Men man vet aldrig med eskimåerna. Det kanske blir jakt i stället, säger Björn Uglem och skrattar.

Mer läsning

Annons