Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränslöst samarbete ska öka turistströmmen till Vemdalen

/
  • Stig Kvebaek pratade om Trysil. Norges största skidort som få trodde på i början av projektet. Foto: Carin Selldén

Intresset för ett gränsöverskridande destinationsbolag i Vemdalen är stort. Under torsdagen hade man det andra mötet i projektet som vill få företag och bybor i området att samarbeta i ett bolag.

Annons

Ett gränsöverskridande destinationsbolag kan bli verklighet. Jämtland Härjedalen Turism i samarbete med Destination Vemdalen, Skistar Vemdalen, Storhogna högfjällshotell, Näringslivskontoren i Härjedalen och Bergs kommuner samt Vemdalen Rekreation AB, undersöker nu om det finns förutsättningar för att bilda ett kommunöverskridande destinationsbolag i området i och kring Vemdalen. Och intresset visar sig vara stort. I går hade man informations- och inspirationsmöte på Husky i Vemdalen by, och cirka 80-talet personer kom.

Andreas Edholm, projektledare öppnade kvällen med inledning och lägesrapport. Sedan berättade Gudrun Sanaker Lohne och Stig Kvebaek om Trysil – ett föredömligt exempel. Per Palage avslutade kvällen med en inspirationsföreläsning som hette ”Vad skapar framtidsanda, energi och rätt attityd vid destinationsutveckling?”

Halva tiden av projektperioden har nu gått och man har generellt sett fått ett positivt gehör för satsningen.

En av åhörarna i publiken var Mattias Jakobsson som är född i Mälardalen men har bott i Rätan i sju år. Han tycker att ett destinationsbolag verkar vara en jättebra idé, att få företagarna i området att samarbeta. Hans hjärtefråga är skolan.

– Skolorna måste finnas kvar så att folk kan bo kvar, säger han. De är grunden för allt, menar han.

– Anledningen till att vi flyttade till Rätan var att det fanns skola, om de tar bort skolan, varför ska vi bo kvar då? Då kan vi lika gärna flytta till Sundsvall, säger han.

Han är rädd att trenden att stänga skolorna ger en död glesbygd.

– Om skolorna tas bort, vill inte folk bo kvar, då försvinner företagen och mataffärerna, till slut blir det en död by. Pratar någonsin näringslivet och skolan med varandra i kommunen. De drar åt olika håll, säger han.

Mattias Jakobsson är själv egenföretagare och jobbar som inhyrd med sälj, marknadsföring och teknisk utveckling i Ytterhogdal.

Mer läsning

Annons