Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Granska hela förvaltningen inte bara äldreomsorgen”

Som LT tidigare skrivit planerar Härjedalens kommun ett varsel om 60 tjänster inom äldreomsorgen.

Annons

Ordförande i Kommunal Härjedalen, Nancy Fridh skrev till socialnämnden och kommunalrådet redan i höstas angående den förra omorganisationen i äldreomsorgen.

– Vi är djupt oroade över personalens arbetsmiljö och jobbar aktivt med att tillvarata våra medlemmars intressen, säger hon.

 – Det som nu skett är en inledande förhandling, där vi kommit fram till att arbetsgrupper med personalrepresentanter och skyddsombud, ska tillsättas på de olika enheterna för att gemensamt se över om det finns någonstans man kan reducera och då var. Sen ska det givetvis göras ordentliga riskanalyser där skyddsombud samt personalrepresentanter är med, säger hon.                   

Kommunal tror inte att man kan bibehålla arbetsuppgifter som man i dag utför i äldreomsorgen och samtidigt behålla kvaliteten. De ställer sig frågande till hur man räknat ut den effektivitetstid som ligger till grund för den föreslagna reduceringen.

På en centralsamverkansgrupp 2008-10-21 gjorde Kommunal Z Härjedalen en protokollsanteckning.

Där står bland annat att utifrån förslag till åtgärder för anpassning av ram gällande socialförvaltningen anser Kommunal att flera av förslagen kommer att påverka personalen negativt.

– I den omfattande omorganisationen som gjordes har personalen redan påverkats fysiskt men framförallt psykiskt, säger Nancy Fridh.

Kommunal anser att det basarbete som skulle göras som förbättrar rutiner och arbetssätt ännu inte fungerar.

– Det var även sagt att när omorganisationen och reduceringarna i äldreomsorgen var klara skulle det ses över i resten av förvaltningen, KSK/rehab, Administrationen, köken och arbete/aktivitet. Nu är det hög tid att göra det, säger Nancy Fridh.

Mer läsning

Annons