Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gottfrid, kommunalråd nr 4

/

60-årige Gottfrid Jonsson från Tjärnbräcka i Tännäs blir Härjedalens kommuns blott fjärde kommunalråd när han tillträder vid årsskiftet.
– Jag skulle aldrig ha tagit det här uppdraget om jag inte trodde på en positiv utveckling för Härjedalen, säger han till LT.

Annons

Gottfrid Jonsson har under hösten varit en del med avgående kommunalrådet Lennart Olsson, bland annat när det gäller uppdragen i regionala rådet och kommunförbundets styrelse.

Hur ser du på regionfrågan?

– Det behövs en samling och här är en sammanslagning av Jämtlands och Västernorrlands län samt norra Hälsingland det bästa alternativet för vår del.

Men hade det inte varit bättre för Härjedalen att tillhöra en sydligare region med bland annat Dalarna och Gävleborg?

– Jag tror inte dom är intresserade att få med Härjedalen. Och vilket alternativ det än blir så hamnar vi i ytterkanten.

Hur ser du på framtiden för din egen kommun?

– Det ser fortsatt bra ut, tycker jag. Härjedalen är en fjällkommun med stor potential inom turismen och jag ser framför mig en fortsatt stark utbyggnadstakt även om det nu i lågkonjunkturen blir en tillfällig inbromsning. Snösäkerheten är här ett stort plus. Men även sommartid utvecklas turismen och särskilt då destination Funäsdalen.

Som ordförande i miljö- och byggnämnden, ser du om antalet bygglovs-ärenden minskar, eller?

– Det märks en nedgång i antalet ärenden de senaste månaderna men det kommer nog att vända uppåt igen när vi gått igenom lågkonjunkturen.

– Vi har ju några väldigt starka tillväxtområden, som Vemdalsskalet och Skalspasset, delar av Lofsdalen, Funäsdalsberget och Hamra för att ta några exempel.

Gottfrid Jonsson säger att han hoppas på statsmakternas hjälp för att förbättra infrastrukturen i kommunen. Det handlar framför allt om bättre vägar.

Hur ska du utveckla södra och östra Härjedalen?

– Jag tror mycket på bioenergikombinatet. Ett projekt som jag hoppas och tror kommer att genomföras. Vidare är förhoppningen att vi ska kunna skapa en destination tillsammans för Sveg, Lillhärdal och Hogdalsbygden.

– I Ytterhogdal hoppas jag att fotbollshallen kommer att byggas, vilket vore bra för hela Härjedalen. Och i Lillhärdal att skoterturismen får sig ett lyft liksom häxeriet.

Hur ska vi vända den negativa befolknings-utvecklingen?

– Genom en fortsatt positiv utveckling av turistnäringen. Att företagen kan växa och skapa nya arbetstillfällen och att vi kan knyta gymnasieskolan närmare näringslivet.

Härjedalen är ju känd för sin goda och stabila ekonomi. Hur ser framtiden ut?

– Jättebra att vi har en bra ekonomi i ryggen eftersom prognosen för åren 2010-12 ser allt annat än bra ut. Här handlar det om att banta minst 23 miljoner kronor. Och vi måste i ett sådant skede anpassa verksamheten efter kostymen.

Du är 60 år, hur länge kommer du att sitta som kommunalråd?

– Det får vi se. Nu handlar det om två år fram till nästa val. Vad som händer därefter står skrivet i stjärnorna.

Mer läsning

Annons