Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glötesvålens vindkraft i Miljödomstolen – beslut tas i november

/
  • Stora delar av förhandlingarna hölls utomhus där deltagarna och domstolen fick se Glötesvålen från flera olika synvinklarFoto: Håkan Degselius
  • Stora delar av förhandlingarna hölls utomhus där deltagarna och domstolen fick se Glötesvålen från flera olika synvinklar.
  • Glötesvålen ska behållas orört menar de som överklagat Miljöprövningsdelegationens beslut.   Foto: Håkan Degselius

Under tisdagen höll miljödomstolen förhandlingar i Sveg angående den planerade vindkraftsparken i Glötesvålen. Beslut i ärendet ska komma den 10 november.

Annons

Det står nu alldeles klart att det ska blåsa när det handlar om vindkraft. Under förra veckan var det protester mot den planerade vindkraftsparken i Lillhärdal. Men sedan många år tillbaka har det funnits ett motstånd även i Glöte över den planerade parken på 30 verk som ska ligga på dryga 1000 meters höjd på Glötesvålen.

I våras överklagade ett 20-tal enskilda tillsammans med naturskyddsföreningar, Mittådalens sameby och Kammarkollegiet Miljöprövningsdelegationens vid Länsstyrelsen i Jämtland beslut om att Vindkompaniet skulle få sätta upp anläggningen på Glötesvålen.

– Det är en bra lokalisering med tanke på hur mycket det blåser där, menade projektledaren Jan Olof Dahlin, Vindkompaniet, som även ansåg att det liknande etableringar är en verklighet man måste leva med ifall regeringens mål med att bygga ut vindkraften ska nås inom en snar framtid.

Miljöprövningsdelegationen gav sitt godkännande men Länsstyrelsen anser att Glötesvålen har andra värden som man måste ta hänsyn till.

– Dels är det landskapsbilden och så måste man ta hänsyn till de geologiska värden som finns, menade Sara Huss som även ansåg att inget nytt framkommit under förhandlingarna som gjorde att de skulle ändra ståndpunkt i frågan.

Mittådalens juridiska ombud, Eivind Torp menade att det fanns många brister i utredningsmaterialet vilket gör att samebyn kan bli lidande i framtiden vid en eventuell utbyggnad. ”Det saknas en utredning för konsekvenserna för rennäringen och betesbortfallet kan bli betydande”.

Även Jämtland Härjedalens naturskyddsförbund ser Glötesvålen som olämplig som en etableringsplats för vindkraft.

– Det är en unik fjällmiljö i skogslandskap, sade Bengt Warensjö som vill behålla området som det är med tanke på frilufslivet.

Beslut i frågan kommer att tas den 10 november. Men oavsett utfall så kommer fallet att gå vidare eftersom båda parter planerar att överklaga ett beslut.

Mer läsning

Annons