Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genom ny mätmetod hoppas forskare förutse vårfloden

/
  • Genom att mäta vattenmängden i snö hoppas forskare kunna förutse hur stor vårfloden kan bli. Bilden är hämtad från en översvämmad Veman 2006.

En kall vår följt av sommartemperaturer och regn är det värsta scenariot inför den stundande vårfloden.
– Då kan det då bli översvämningar speciellt i de vattendrag som har sina avrinningsoråden i skogs-landet nedanför fjällkedjan, där det är mer snö än normalt, säger Björn Norell, Vattenregleringsföretagen

Annons

I veckan väntas betydligt varmare väder i Härjedalen och Jämtland.

Detta innebär med största sannolikhet att snösmältningen är på gång. Men i dagläget är man inte oroad.

– Som det ser ut nu så blir fjällflodsvolymen normal och skogsflodsvolymen större än normalt, men om vårvädret blir normalt så förväntar vi oss inga problem i våra reglerade älvar, säger Björn Norell.

1995 hade vi den besvärligaste vårfloden under hela 1900-talet. Då var snömängden något större än normalt och hela våren var kallare än i allmänhet.

Men i mitten av maj slog allt om och det blev sommartemperatur vilket gjorde att snösmältningen satte igång både i fjällen och i skogslandet samtidigt som det föll rikligt med regn i samband med värmeböljan. Då blev det kraftiga översvämningar i alla norrlandsälvarna. Ett scenario som ingen önskar.

– Vi vill bli bättre på att kunna förutse hur mycket snö som ligger i våra avrinningsområden. Därför har vattenkraftbranschen tillsammans med SMHI, KTH och Luleå Tekniska Högskola börjat med ett projekt där man ska kunna använda snömätningar i vårflodsprognoserna. Idag använder vi en prognosmodell som matas med bara temperatur- och nederbördsdata och osäkerheterna i denna modell är ganska stora.

– Det är viktigt att kunna beräkna vattenmängderna i snö för att kunna göra prognoser på avrinningen under snösmältningen och hur stor total vattenvolym som förväntas. Genom att bli bättre på att

förutse hur stor och intensiv vårfloden blir har vi möjlighet att reglera vattenmängden i älvarna på ett optimalt sätt, säger Björn Norell.

Mer läsning

Annons