Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla fotografier från Kolsätt blir till utställning

/
  • – Det är gamla bilder från min hemby och jag är väldigt intresserad av folk och historia, förklarar Lena Eklöf. Foto: Sandra Wåger

Lena Eklöf gick runt i Kolsätt på 80–talet och samlade ihop gamla fotografier som kan symbolisera byns historia. I går hade hon vernissage på Medborgarhuset i Sveg.

Annons

Bakom bilderna som man kan skåda på Medborgarhuset i Sveg finns massor av historia. Lena Eklöf har framför allt samlat ihop gamla fotografier, men hon har också funnit ett handskrivet friarbrev från 1853 och en karta över Kolsätt från 1932. Intresset började på 80–talet då hon gick runt i gårdar och frågade efter gamla bilder. Redan då hade hon tillräckligt med material till en utställning, nu är det dags igen.

– Det är gamla bilder från min hemby och jag är väldigt intresserad av folk och historia, förklarar Lena Eklöf.

På vernissagen har det kommit både Kolsätt–bor och släktingar. En av besökarna, Elisabeth Hedberg, sitter och studerar en kalender där hon finner en bild på sig själv från 1963. Det är Älvros Hembygdsförening som gjort kalendern, men fotot kommer ursprungligen från ett gammalt tidningsurklipp. Bilden föreställer Elisabeth när hon sitter och pratar i telefonen.

– Det känns lite annorlunda att se sig själv, men det är roligt. På den tiden jobbade jag i växeln och fick 25 kronor i lön varje månad. Det fanns fem abonnenter i hela Kolsätt, berättar hon roat.

De flesta fotografierna föreställer folk och gårdar i Kolsätt. Lena Eklöf hade en studiecirkel för några år sedan då byborna samlades, pratade, kom ihåg och fyllde i varandras luckor. Allt hon fått tag i har hon sedan organiserat i pärmar och många av bilderna har hon också skickat till Östersunds bildarkiv.

Mer läsning

Annons