Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furugårdens världsunika metod för trä har slagit igenom i hela Europa

/
  • Metoden som Peter Friedrich företag Furugården använder är världsunik. Och före­- taget vill nu satsa på produktion i full skala.   Foto: Carin Selldén
  • Träet står först utomhus och sedan inomhus och torkar, innan det sågas.
  • Furugården har sin verkstad i Svegs industriområde där Magnus Grinde och Peter Friedrich jobbar.
  • Björken blir marmoriserad  i förstadien till förruttnelse –  eller kontrollerad rötning som metoden också kallas.
  • Skärbrädor och brickor tillverkar Furugården i småskalig produktion. Nu vill man satsa på större produktion av fanér.
  • Magnus Grinde från Furugården visar hur fint träskivan lyser med en lampa bakom. Företaget håller nu på att utveckla en lampa.Foto: Carin Selldén

Furugården skapar ett mervärde ur skogen och förädlar råvaran till fanér och skärbrädor. Och deras produkter som tillverkas i Sveg är kända runt om i Europa.

Annons

I utkanten av Svegs industriområde ligger företaget Furugården där man under 15 år jobbat med och utvecklat en unik metod att framställa fanér och skivor av ändträ. Metoden kallas Octavius och innebär att man har omvänt den traditionella processen genom att man låter träet torka först innan man sågar det. Man använder sig också av kontrollerad rötning, vilket skapar vackra mönster i träet. Av träet tillverkar Furugården skärbrädor, brickor och bord i en småskalig produktion.

Men det huvudsakliga målet är att få igång en större produktion av fanér till bordsskivor och dekorer, och sälja halvfabrikat för till exempel möbeltillverkning. För det krävs större volymer vilket kräver en utbyggd verkstad samt fler anställda. Bland annat har man en lampa på gång.

– Kunderna finns och intresset finns, säger Magnus Grinde.

Råvaran som används är ved från Härjedalens skogar – senvuxen björk och Pinus contorta (Contortatall) är de träslag som främst används men även fura, gran, al och rönn.

– Den senvuxna björken är det jättebra kvalité på, den är tacksam att torka, säger Magnus Grinde, som jobbat på företaget i fyra år.

Träinnovatören Peter Friedrich grundade och äger företaget och har tagit fram metoden. Först får rundstockarna stå utomhus och luft- och soltorka, sedan tar man in virket och sluttorkar det, det krymper då med 6–7 procent.

– Det är en miljövänlig och kostnadseffektiv metod och man får ett sprickfritt trämaterial, säger Magnus Grinde.

Marknaden finns i Tyskland, Norge och en del i Sverige och företaget säljer på mässor och till återförsäljare.

– Det är svårare att sälja i Sverige. Det är ett het annat bemötande för träprodukter i Tyskland. Kanske för att vi är uppvuxna med trä, säger Magnus Grinde.

Mer läsning

Annons