Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funäsdalen bjuder på världsnyhet

/
  • Härliga skidspår är att vänta i västra Härjedalen i vinter. Men från och med den 19 december kommer det att tas ut en avgift av skidåkarna. Sedan tidigare betalar skoterförarna för sina leder. Foto: Funäsdalen.com/Jocke Lagercrantz

Turister med längdskidor under fötterna möts av två nyheter i vinter i Funäsdalen. Dels blir det en spåravgift och sedan kan man få minutaktuella uppgifter om spårprepareringen.

– Det är en världsnyhet vad jag vet, säger Anders Blomqvist om det nya uppdateringssystemet.

Annons

Nu under försäsongen är det fullt med tävlingsåkare i längdåkning, skidskytte och de alpina grenarna på plats i västra Härjedalen för att förbereda sig inför vintern. Totalt handlar det om åkare från 25 olika nationer. Men elitskidåkningen är bara en liten del av del av skidåkarna som åker till Funäsdalen med omnejd.

Den stora delen är ungdomar och vanliga skidåkare som ser sporten som ett bra sätt att hålla sig form. Och för den kategorin väntar två nyheter under säsongen på det runt 300 kilometer långa spårsystemet.

Samtliga fordon som är med i den omfattande spårprepareringen kommer att ha inbyggda GPS-sändare med möjligheter att online visa var man preparerat spåren samtidigt som man hemma i stugan kan få en prognos när spårpatrullen åker förbi stugan, allt via internet.

– Då är det bara att kliva ut och hoppa på spåret och allt är nypistat, berättar Anders Blomqvist som ser det hela som ännu ett sätt att höja kvaliteten för alla som kommer till området. Prognossystemet kommer att levereras i mitten av december och är framtaget av ett företag från Bräcke.

I samband med att detta blir klart, den 19 december, kommer man även att införa obligatoriska spåravgifter för alla som vill utnyttja det fina spårsystemet.

Ett ämne som varit omdiskuterat i många kommuner men Blomqvist tror att det är den enda möjligheten för att man ska kunna behålla nivån på spåren.

– En del blir säkert irriterade men allt kan inte vara gratis. Det är omöjligt att Härjedalen ska betala för 300 kilometer spår, fortsätter Anders som fått många spårkilometer delfinansierat av vattenregleringspengar från Lossenfonden.

– Men alla som är skrivna och bosatta i Härjedalen kommer att få gratis spårkort, säger Anders Blomqvist som ser det hela som en möjlighet att öka livskvaliteten för härjedalingarna samtidigt som det kanske kan öka intresset för att flytta hit.

Mer läsning

Annons