Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt arbete för Folkhälsan i Östra Härjedalen

Den nya lagen om fritt vårdval (LOV) som träder i kraft 1 jan 2010 har delvis ändrat förutsättningarna för Folkhälsan att ta över driften av primärvården i östra Härjedalen.

Annons
Under 2009 kommer Landstinget i Jämtland (och övriga landsting i Sverige) att ta fram underlag för upphandling av entreprenörer i primärvården. Landstingen har frihet att själva utforma underlaget hur verksamheten skall se ut och hur finansieringen av primärvården i framtiden skall ske. Kraven på en extern entreprenör får dock inte ställas högre än på en drift i Landstingets egen regi.
Samtidigt som den nya lagen öppnar upp för nya driftformer för primärvården så uppstår en konkurrenssituation mellan olika möjliga aktörer.
– Folkhälsan har därför nu att ta ställning till om hur det framtida arbetet skall bedrivas, säger Stig Holm, ordförande för Folkhälsan i Östra Härjedalen, i ett pressmeddelande.
Några frågor man måste ta ställning till är hur den övergripande målsättningen ska nås för att skapa en alternativ drift av primärvården med hög kvalitet och tillgänglighet för medborgarna i området och om Folkhälsan konkurrera eller samverka med andra aktörer som vill utveckla och driva primärvården i Östra Härjedalen.
Detta är den fråga som styrelsen för närvarande arbetar med och troligen en fråga som måste avgöras av medlemmarna i Folkhälsan. Därför planeras en extra stämma att äga rum i början på februari 2009.
Folkhälsan har idag 1135 medlemmar.

Mer läsning

Annons