Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första valet för irakiska invandrare

/
  • Sverigedemokraternas Olle Larsson gav sin syn på invandringspolitiken och rennäringspolitiken åt invandrarna.
  • Ibraheem Husain och Zidou Kichi ska rösta för första gången i ett svenskt val till hösten.

– Valet är viktigt, menar Ibraheem Husain och Zidou Kichi som till hösten får rösta för första gången i ett svenskt val. Under tisdagen fick de information av Härjedalens politiker tillsammans med ett 50-tal flyktingar.

Annons

Samtliga politiska partier som finns representerade i Härjedalens kommunfullmäktige hade kommit till Bäckedals folkhögskola för att berätta om sin syn på politiken och bli utfrågade av flyktingarna som representerar ett tiotal olika nationaliteter. Bland dem finns ett antal som varit i Sverige mera än tre år vilket innebär att de är röstberättigade till höstens val i både kommun- och landstinget.

Ibraheem Husain och Zidou Kichi kom till Sveg för 3,5 år sedan från Mosul i Irak. Båda är intresserade av politik och ser fram emot valet.

– Det är jätteviktigt att man får rösta men jag berättar inte på vad det blir, säger Ibraheem Husain som trots att han bott tillsammans med sin familj under flera års tid inte träffa så många politiker i det dagliga livet.

– Det är väl bara 2-3 som jag har träffa förut, fortsätter Ibraheem Husain som under tisdagens möte tog tillfället iakt att prata om hemspråksundervisning för sina barn. En undervisning som ännu inte kommit tillstånd trots många försök.

– Jag frågade dem nu och alla lovade att lösa det.

Enligt Ibraheem och Zidou pratade politikerna från de olika partierna mest om äldreomsorgen och barnomsorgen. Men man glömmer bort de som finns i ålderspannet mitt i mellan.

– Vi behöver många aktiviteter till ungdomen här i Härjedalen det finns för lite, säger Zidou som själv redan bestämt sig för vem som ska få hans röst i valet.

Om det blir det Sverigedemokraternas Olle Larsson återstår att se trots att han parti representerar att invandringskritiskt parti.

– Olle hade ju många bra åsikter. Han var ju inte helt emot invandringen, säger Zidou.

Mer läsning

Annons