Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första kullen gick ut i Funäsdalen

/
  • Emil Ekman och Lucas Possmark är två av de tre som tog studenten på Fjällbyns gymnasieskola i går.– Vi är så stolta, säger Petra Krusell, huvudman på skolan.
  • Emil Ekman och Lucas Possmark är två av de tre som tog studenten på Fjällbyns gymnasieskola i går. – Vi är så stolta, säger Petra Krusell, huvudman på skolan.

Fjällbyns gymnasieskola är en friskola i Funäsdalen, anpassad för bland annat elever med Aspergers syndrom. I går tog deras första kull studenten. – Jag har verkligen genomgått en förvandling på de här tre åren, säger Lucas Possmark Bard och placerar studentmössan på huvudet.

Annons

Tre elever från Fjällbyns gymnasieskola, Estetiska nationella programmet, tog studenten i går. Dagen inkluderade både champagnefrukost och mösspåtagning, sedan blev det betygsutdelning och studentmiddag. Alla tre gick ut med fullständiga betyg. Detta innebär att det klarat alla nationella mål i normal studietakt.

– Vi är så stolta. De har kämpat som alla andra, suttit i flera timmar med tentor och gjort nationella prov, berömmer Petra Krusell som är huvudman på skolan.

En av eleverna, Lucas Possmark Bard, har genomgått en stor förvandling på Fjällbyns gymnasieskola. Han berättar att han var inåtvänd och beskrevs som likgiltig och apatiskt innan skolan. Satt helst ensam vid datorn eller på biblioteket. Nu har han fått träna på den sociala biten, lärt sig att anpassa sig och förstå hur livet ser ut och fungerar.

– Det är som natt och dag, vi kommer plocka hem en helt annan kille. Nu är han redo och kan klara ett helt vanligt liv, säger Marie Bard, Lucas mamma.

Planerna för framtiden är många. Emil Ekman, en av studenterna, ska gå en fritidsledarutbildning i Vingåker till hösten. Lucas ska plugga engelska på universitetet i Örebro och sedan vill han läsa ännu fler språk, kanske teckenspråk.

– Vi trodde inte det var möjligt med en fortsatt utbildning, men de här åren har verkligen betytt mycket, säger Marie Bard.

Petra Krusell tror att utvecklingen beror på att eleverna bott tillsammans, att det alltid funnits lärare till hands och att skolan haft eleverna på heltid. Nu kommer killarna flytta åt olika håll, men de planerar att träffas på Storsjöyran i sommar. Sedan vill de åka tillbaka till Funäsdalen för att säga hej till de nya eleverna på skolan.

– Vi vill ju hålla kontakten, säger Lucas Possmark Bard.

 

Mer läsning

Annons