Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första försöket för ovana skidåkare

/
  • För Eatr Abdullah från Irak var det första gången på ett par slalomskidor. ”Det är jättekul, men lite svårt”, säger hon.   Foto: Carin Selldén
  • Hkawn Nan från Myanmar (Burma) har bara bott i Sverige i tre månader och tyckte det var roligt att åka skidor.
  • SFI-lärarna från Bergs kommun Ulf Jernberg och Inga-Lis Bromée.
  • Första gången på slalomskidor. Under onsdagen fick invandrare från Härjedalen och Bergs kommuner prova på slalom på Skalet.

Många glada miner var det när Härjedalens och Bergs invandrare fick prova på att åka slalom på Vemdalsskalet.

– I dag får de bara ha kul och skratta, säger SFI-läraren Inga-Lis Bromée

Annons

För tredje året kommer en SFI-grupp från Bergs kommun till Vemdalsskalet för att lära sig åka slalom.

I år ordnade SFI-läraren Inga-Lis Bromée så att även Härjedalens SFI-elever blev inbjudna då hon kontaktade SFI-läraren i Sveg, Elsie Silver.

– Vi blev väldigt glada när vi fick inbjudan. Det är roligt för eleverna att träffa andra som pratar samma språk och få mingla lite, säger Elsie Silver.

Att invandrare ska få chansen att gå i skidskola är på turistchefen Torgny Svenssons initiativ. Skistar bjuder dem en prova på dag där allt ingår - hyra av utrustning och skidskola.

– Härjedalen och Berg har ungefär samma kultur och natur så vi tyckte det passade att samarbeta. Vi gör det här som en del av samhällsinformationen, vi kallar det för ”Svenska i det fria”, men det är även en del av terapin och dessutom är det bra för deras hälsa. Det är många flyktingar som kommer från krig och trauma och fått lämna en stor del av sin familj i hemlandet. I dag får de en chans att bara ha kul och skratta, säger Inga-Lis Bromée.

En fortsättning på detta samarbete kommer att handla om samekulturen som även den är en gemensam kultur för de båda kommunerna.

– Det här är ett sätt att få invandrarna att stanna kvar. Vi visar dem en stor del av vårt liv, och vad som får många att bo här - friluftslivet och att vara ute och åka skidor på vårvintern. Om de tycker om det får de ett rikt liv här, säger hon.

Eatr Abdullah kommer från Irak och bor nu i Svenstavik med sin familj. Under tisdagen åkte hon längdskidor för första gången då SFI-eleverna fick träna med OS-mästaren Jan Ottosson. I dag åker hon och hennes man slalom på Skalet medan hon får hjälp med barnpassning vid värmestugan.

– När man kan är det jättekul, men det är lite svårt, säger hon.

Hkawn Nan är från Myanmar (Burma) och har bott i Sverige i endast tre månader. Hon åker i full fart skrattande ner för backen och stöttar sig mot en skidlärare.

– De är väldigt positiva, säger skidläraren Emil Bromée som är helt svettig av allt springande.

Mer läsning

Annons