Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första borrhålet i ”Gruvan”

/

Siw Wiik och Harriet Svensson har kommit ett steg närmare gruvbrytning i gränstrakterna mellan Härjedalen och Medelpad. I tisdags började provborrningarna.
– Det känns fantastiskt spännande, säger Harriet Svensson.

Annons

Det är som en saga. Harriet och Siw var ute i skogen för att plocka bär för nästan två år sedan. Då ”råkade” de stöta på en mineralfyndighet bestående av guld och zink. Så enkelt var det kanske inte. För både Siw och Harriet har under många år varit flitiga mineraljägare.

Men sagen blir bara bättre och bättre. Fyndigheten är inmutad och ett stort gruvföretag har skrivit kontrakt med damerna för skapliga pengar. Och i tisdags startades provborrningarna i skogarna utanför Ytterhogdal.

– Det ska bli spännande att se hur stor fyndigheterna är, säger en förhoppningsfull Harriet som hoppas att hela bygden ska kunna slå mynt av det hela om det går i lås.

För hennes och Siw förhoppningar har ökat hela tiden i takt med att rapporterna strömmar in.

– Det är ju hemligt vad de får fram men vi får rapporter ett par gånger per år, säger Siw Wiik som liksom sin guldkompis fått lägga undan lite av sina egna ambitioner att hitta nya fyndigheter eftersom en stor del av tiden går åt att guida folk och träffa medier från olika håll av världen.

Under torsdagen var guldtjejerna huvudpersonerna när mineraljakten hade upptaktsträff för den här säsongen. Ett 30-tal mineraljägare visade ett stort intresse för att se fyndigheten och diskutera med varandra.

Intresset för jakten på mineraler går upp och ned. Men för tillfället är det uppåt.

– Det kan ju ge en slant i plånboken, säger Arne Sundberg från Statens geologiska institut som efterlyser att fler unga människor tar chansen.

Mer läsning

Annons