Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningar i Härjedalen tappar en halv miljon i bidrag

Föreningarna i Härjedalen ser ut att tappa runt en halv miljon i föreningsbidrag från Härjedalens kommun.
– Drar vi ned inom vård och omsorg så måste även de drabbas, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson.

Annons

Härjedalens kommun har under många år varit ett föredöme bland landets kommuner då man kunna visa upp fina siffror efter året slut. Men nu drabbas även Härjedalens kommun av de bistra tiderna.

Man planerar för att slå samman flera olika förvaltningar och olika förslag stöts och blöts i olika nämnder för att minska kostnaderna.

Nu kommer även föreningslivet att få ta en del av smällen. Nu planerar man att minska bidraget till föreningarna med 10 procent. Totalt rör det sig om halv miljon av de 5–6 miljoner man delat ut sedan tidigare.

– Det här gäller alla föreningar, Folkets Hus och fjällmuseet, säger Gottfrid Jonsson som ser det hela som lite trist men nödvändigt.

Härjedalens kommun var under en lång tid av år den kommun i landet som var föreningstätast. Och trots utflyttningen har många föreningar en stor verksamhet. En sådan är Funäsdalens IF med både fotboll och skidor på sitt program.

Mattias Rawald är ordförande sedan ett halvt år tillbaka.

– Jag har full respekt för att de måste dra ned kostnaderna men det är ju självklart trist att det drabbar ungdomarna, säger Mattias Rawald som för tillfället har en bred tävlingsverksamhet som sin stora inkomstkälla. Enligt honom är det många bäckar små som är det viktiga för att hålla verksamheten i gång.

– Man får hela tiden hitta nya vägar för att finansiera verksamheten.

Vemdalens IF har en bred verksamhet med fotboll, alpint, längdåkning och gymnastik på sin agenda. I helgen var det 99 stycken av medlemmarna som var ute och städade fjällvägarna för att få pengar till föreningen.

Även för Vemdalen är det principen med många bäckar små som gäller.

– Det ska vara en balans mellan egna insatser, företag och kommunen. Och den balansen har vi idag, säger Anders Häggqvist, ordförande i föreningen som hoppas att bidragen till Härjedalens föreningsliv kan bli bättre när det ekonomiska klimatet ser ljusare ut.

Mer läsning

Annons