Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhälsan sätts i fråga – fler medlemmar behövs

Folkhälsan i Östra Härjedalen, vars mål är att ta över verksamheten vid hälsocentralerna i Sveg och Ytterhogdal, jobbar i uppförsbacke.

– Ja, vi måste öka medlemsantalet avsevärt om vi ska lyckas i våra ambitioner, säger ordföranden Märit Eriksdotter.

Annons

För att det ska bli möjligt för Folkhälsan att ta hand om sjukvården i södra Härjedalen krävs ett medlemsantal om minst 2500.

– I dagsläget har vi bara 1100 och det räcker alltså inte, säger Eriksdotter.

Folkhälsan i Östra Härjedalen har ännu inte alla parametrar klara hur man ska gå vidare med arbetet.

– Vad vi redan ser är att det behövs ett tillskott på fler läkare.

Märit Eriksdotter berättar om några nyheter vid hälsocentralerna:

– Nu är de öppna mellan kl 8-16 liksom i Hede och vid sjukresor till Östersund är det respektive hälsocentral som står för kostnaderna.

En möjlighet som de drygt 10000 härjedalingarna tidigare hade har nu landstinget tagit ifrån dem.

– Tidigare har härjedalingarna kunnat nyttja regionsjukhuset i Uppsala, men det avtalet finns inte längre. Nu är härjedalingarna hänvisade till Umeå, vilket är en klar försämring.

Till Uppsala kan man ta sig tur och retur över dagen, ska man till Umeå går det åt minst tre dagar och då får man även stå för alla kostnader själv.

Landstinget står ju också inför stora besparingar och enligt uppgift kommer hälsocentralerna runt om i länet att stå för mycket av neddragningarna.

– Det gör det ännu svårare för härjedalingarna. Sjukvården kommer ju att försämras på det sättet. Nu är det dags för en kraftsamling och nedskärningarna gör vårt jobb i Folkhälsan för Östra Härjedalen ännu viktigare, avslutar Märit Eriksdotter.

Mer läsning

Annons