Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets hus tar över turistbyrån – nu överklagar turistföreningen

Turistbyrån i Sveg har legat ute för offentlig upphandling sedan 2009. I dag överklagar Arne Ring, ordförande för turistföreningen, den behandling de fått av Härjedalens kommun.

Annons

I oktober 2009 fick Arne Ring av en slump reda på att kommunstyrelsen beslutat att mottagandeservicetjänsten skulle upphandlas inför 2010. Beslutet som togs i september samma år har fortfarande inte delgivits turistföreningen trots att Arne Ring vid flera tillfällen, både skriftligt och muntligt, pressat kommunens näringslivskontor att påskynda sitt anbudsunderlag.

– Vi har ju i högsta grad varit beroende av att få veta vad som händer så att vi kan ta till åtgärder. Vi har försökt föra en dialog med kommunen men aldrig fått något svar, säger han.

Förfrågningsunderlaget – där det står hur verksamheten ska skötas nu när upphandlingen är klar – strider enligt Arne Ring mot god ordning i avtalsrätt och kan inte accepteras, men kommunen har inte svarat på deras förfrågan om förhandling av avtalet. Förra måndagen fick Arne Ring beskedet om att Folkets hus tar över turistverksamheten och i dag önskar han en total prövning av hur upphandlingen skötts.

– Vi som jobbar här har lagt ner hundratals timmar ideellt och tagit över 100 000 ur egna plånböcker för att verksamheterna ska hålla hög kvalitet, men det har vi inte fått någon uppskattning för alls, säger han.

Förutom turistbyrån har turistföreningen byggt timmerstugan som står intill den stora träbjörnen för att kunna bemöta turisterna med information. De har också tagit stor del i uppbyggnaden av ”Sagoön” som är ett turistmål i Sveg. Enligt Arne Ring har de över huvud taget inte fått någon förklaring till varför de blivit föremål för upphandling. Skrivelserna har inte besvarats och deras anbud har inte prövats i kommunstyrelsen för att antas eller förkastas.

– Så långt det finns en chans att få rättelse så kommer vi driva det här vidare, säger han.

Mer läsning

Annons