Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar fick heldag med hälsa på schemat

/

Var ska man ringa om man blir sjuk? Det och mycket mer fick flyktingarna i Sveg lära sig under fredagen när det var hälsotema på schemat.

Annons

Under påsklovsveckan är det ingen svenskaundervisning för invandrare, men i Sveg passar man i stället på att ha hälsotema för flyktingarna.

Det var Sirpa Mohlin från integrationsenheten och distriktssköterskan Inez Petrusson som pratade om hälsa och hygien.

– Vi vill att alla ska ha den här allmänkunskapen om det svenska samhället.

– En del av flyktingarna har bott i flyktingläger i många år, andra kommer från platser där man använder naturmedicin, och inte är vana vid läkare, säger Sirpa Mohlin.

Inez Petrusson går igenom vilka nummer kan ska ringa om man blir sjuk, vad man gör till exempel om man har ont i magen, feber eller om ens barn blir akut sjuka.

– Det är lite svårt att veta vilken nivå man ska lägga det på, säger hon.

De flesta av flyktingarna har träffat henne tidigare då de fått vaccinsprutor.

Thinkyi från Burma/Myanmar har bott i Sverige i ett år och tre månader. Han och hans fru har fem barn, två pojkar och tre flickor. Innan de fick komma till Sveg bodde de i flyktingläger i Thailand i tio år.

Thinkyi är väldigt aktiv, förutom att studera på Bäckedal torsdagar och fredagar, jobbar han på södra skolan på vaktmästeriet måndagar och i maskinrummet på hälsocentralen två dagar i veckan.

– I Thailand jobbade vi hela dagarna i skogen, och sågade träd. Man fick hundra kronor om dagen, säger han.

Caritas från Burundi i Afrika har bott i Sverige i tre år, först kom hon till Kiruna och sedan cirka ett år tillbaka bor hon i Ytterhogdal.

– Jag har mina tre barn kvar i Burundi, två flickor och en pojke. Min man dog i kriget. Migrationsverket har sagt att de ska komma, men inte när. Jag hoppas, säger hon och kramar händerna mot himlen.

Förutom att läsa svenska har hon instegsjobb på kommunkontoret i Ytterhogdal. Där hjälper hon bland annat en kvinna från Kenya och hennes barn att komma tillrätta i samhället, översätta och fylla i viktiga papper.

Mer läsning

Annons