Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygjubileum på Hedlanda väntas locka många besökare

Flygdagarna på Hedlanda flygplats i Hedeviken firar 20-årsjubileum på lördag och som vanligt väntas en stor, intresserad publik komma på besök.

Annons

– Som mest under de 20 åren har vi haft 1200 besökare ett år, förmodligen det största endagsarrangemanget i Härjedalen, säger Ragnar Dillner, huvudansvarig för flygdagen.

20 år är i det här sammanhanget en lång tid och särskilt imponerande att det dessutom är 20:e året i rad.

– Programmet på lördag blir ungefär som vanligt. Årets höjdare är besöket av ett Jas 39 Gripen från Kallax flygfält i Luleå, berättar Dillner.

Det ligger mycket arbete bakom arrangemanget. Ragnar Dillner säger att Hedlanda Flygförenings styrelse gör grovjobbet och sedan har man också hjälp av andra intresserade. Totalt jobbar 30-talet personer på Hedlanda under flygdagen.

Han räknar totalt att 30-40 flygplan ska komma och förutom flygning kommer som vanligt även veteranbilar/veteranmotorcyklar att visas.

– Marknaden ser ut att bli större än vanligt och i övrigt bjuder vi på linedanceunderhållning och på nya barnaktiviteter.

De inkomster som flygföreningen får från flygdagen går oavkortat till driften av Hedlanda.

– Pengarna från flygdagen räcker till att driva flygplatsen, som är en av fjällvärldens största, säger Ragnar Dillner.

Man brukar så här på sommaren ha besök av många utländska flygplan på väg till Nordkap. Men enligt Dillner verkar de flygningarna inte ha kommit igång på riktigt ännu.

Mer läsning

Annons