Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flicka avled efter skidolycka

En 16-årig flicka från Sundsvall skadades allvarligt i en skidolycka i Vemdalsskalet på lördagen. Hon fördes med ambulanshelikopter till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men hennes liv gick inte att rädda.

Annons

Olyckan inträffade vid elvatiden på lördagsförmiddagen. Flickan åkte skidor i en minipark som ligger bredvid barnbacken vid Sörliften. I ett litet hopp gick något fel och hon slog sig svårt.

– Vi vet inte helt säkert hur det gick till, men enligt vad vi hört har hon landat på ansiktet. I någon form av rotation ska hon ha tappat kontrollen, säger Halvard Svensson, sportchef för Skistar i Vemdalen.

Fredagens blidväder hade även fått underlaget i backarna att frysa på.

– Men det var ingen isgata, säger han.

Flickan, som hade hjälm på sig, var medvetslös och hade svårigheter med andningen. Hon fick först hjälp av läkare på plats och skickades sedan till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sent på söndagen fick polisen meddelande från sjukhuset att flickan avlidit. Men enligt Maria Olofsson, biträdande chef på länskriminalpolisen, kommer inte dödsolyckan att utredas.

– Vi bedömer inte att det är något fel på anläggningen. Det var en olyckshändelse i samband med idrott, säger hon.

Halvard Svensson berättar att miniparken är öppen som vanligt. Under måndagen stod de och tittade på hoppande skidåkare och enligt honom är inte hoppet i sig svårt.

– Men det kan vara lätt att missbedöma underlaget, så att det går fortare än vad du räknat med. Med fel bedömning och fel fart så kan saker och ting hända. Man kan tänka att det inte bör få vara så, men det finns en viss fara med all skidåkning, säger han.

Samtidigt tittar de ständigt över parkerna, enligt honom. De byggs hela tiden om för att bli både modernare och säkrare.

– Vi får alltid fundera på om det är rätt eller fel. Men det gör vi ständigt oavsett om det är olyckor eller inte, säger han.

Halvard Svensson har jobbat i Vemdalen i över 40 år. Under den tiden har han varit med om många skidolyckor, men bara tre med dödlig utgång.

– Det är inte roligt att det händer stora olyckor för personal och anläggningen, men det är inte så svårt för oss ändå jämfört med hur det är för de anhöriga, säger han om helgens tragedi.

Mer läsning

Annons