Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällveteraner prisade Funäsdalen

/
  • Efter 50 år som fjällräddare blev Jan-Åke Hoflin, längst fram, prisad för sina insatser. Bengt-Göran Wiik, fjällräddningsansvarig, Thomas Alexi och Bengt Engwall från Rikspolisen överlämnade standar och diplom. Foto: Håkan Degselius

Med 50 år i fjällräddningens tjänst har Jan-Åke Hoflin från Bruksvallarna många minnen.
– Det mesta har blivit bättre, menar han.

Annons

Fjällvärlden är för det mesta alldeles underbar. Snö, snö och skidåkning på de snöbetäckta fjälltopparna. Men som nästan alla vet så kan vädret vända ganska snabbt i den härjedalska fjällvärlden.

Steget mellan solsken och isande stormvindar är inte långt borta. Det är då fjällräddarna behövs för att rädda nödställda i våra fjäll.

Jan-Åke Hoflin var 17 år gammal då han började tjänstgöra som fjällräddare i Ljungdalen 1958.

Och det första uppdraget han fick vara med på var inte någon barnlek när en lavin gick på Dunsjöfjället i Ljungdalen och fyra personer fick sätta livet till.

– Det var inget vidare. Men har man gett sig in i fjällräddningen så får man räkna med att vara med om vad som helst, säger Jan-Åke som efter flera timmars slit kunde ta upp fyra sönderslitna kroppar som senare transporterades till Ånge.

Även efter det har han varit med om många dramatiska händelser.

1977 dog en morfar, dotter och två barn vid det välbesökta utflyktsmålet Kariknallarna i Bruksvallarna och han har även varit om många andra aktioner där utfallet inte varit det allra bästa.

Men för det mesta går det bra när fjällräddningen åker ut på uppgifter. En gång kunde de rädda en skidåkare som var begravd i en lavin i Karinknallarna.

– Det är en väldig lättnad. Det är ju det man hoppas på alla gånger man åker ut.

Villkoren för fjällräddarna har förändrats under de dryga 50 år som Jan-Åke varit i tjänst.

Materialet har blivit bättre och sedan många år använder man skotrar när man ska ut för att leta försvunna, vilket gör att man kommer snabbare fram till de nödställda.

– Det var väldigt tungt att åka skidor i snöstormen så det har blivit en väldig skillnad, säger Hoflin som trots alla förbättringar vet att man måste ta det lugnt för att en aktion ska bli lyckad.

Även turisterna som besöker västra Härjedalen har lärt sig mera om fjällets farliga betingelser.

– Det är bättre information. De lyssnar mer på nog mera på väderleksrapporterna än vad de gjorde tidigare.

Sedan många år tillbaka bor han i Bruksvallarna, där han startade upp en bensinstation.

Och trots att livet som fjällräddare är över så är det ingen lugn och ro. Nu är det rökeriet i Bruksvallarna som får ta vara på hans tjänster.

Förutom Jan-Åke blev även Per Åhs, Fjällnäs och Måns Salomonsson från Funäsdalen prisade för sina insatser i fjällvärlden. Tyvärr kunde inte de delta på grund av sjukdom.

0680-553 93

hakan.degselius@ltz.se

Mer läsning

Annons