Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällvägarna kan byggas om

/
  • Vägverket kommer nu med förslag hur man ska förbättra de vägar som har betydelse för de tre fjällturistområdena i Härjedalen. Foto: Leif Eriksson

Nu har Vägverket kommit med ett förslag för hur man ska kunna finansiera förbättringen av vägarna som har betydelse för utvecklingen i Härjedalens tre fjällområden; Funäsdalen, Vemdalen och Lofsdalen.

Annons

– För att komma framåt med finansiering av lösningar är en idé att arbeta med en blandning av ordinarie verksamhet samt EU-projekt. De två vägar vi vill pröva är en kombination av två EU-fonder. Dessa är den regionala strukturfonden Mål2, där det går att använda pengarna till investeringar, och fonden för Norra Periferin, där man samarbetar med minst två andra länder för att hitta nya produkter eller tjänster som kan vara långsiktigt hållbara, menar Vägverket.

Man tänker sig ett förstudieprojekt som ska omfatta analys av stråken Stockholm-Härjedalen, Göteborg-Härjedalen och Sundsvall-Härjedalen och behov av förbättring av vägarna.

Projektet ska även titta på vägen som upplevelse ur ett turistperspektiv med till exempel utsiktspunkter, rastplatser, siktröjning, skyltning och annan information.

Vägverket menar också att för förbättringar av stråken till och från Härjedalen så måste en långsiktig plan med prioriteringar tas fram. Arbetet måste göras över länsgränserna och i flera steg då tillfälle ges utifrån de årliga prioriteringarna.

Anledningen till Vägverkets initiativ är den kraftiga expansionen under senare år i de tre fjällområdena i Härjedalen. Det förväntas även en fortsatt omfattande utbyggnad utifrån dagens cirka 45 000 turistbäddar.

– Den ökade trafiken som detta medför i ett område där en stor majoritet av besökarna använder egen bil skapar problem och då särskilt under högsäsongsveckorna, menar Vägverket.

Mer läsning

Annons