Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällmuseet tvingas att minska ned på personal

Besökarantalet på Fjällmuseet är under målet. Och under 2009 kommer personalen på Fjällmuseet att minska med tre bidragstjänster.
- Kommunen måste bestämma vilken nivå man ska lägga ambitionen på, säger Lowissa Mannerheim.

Annons
Besökningssiffrorna är inte så höga som man skulle vilja på Härjedalens Fjällmuseum. Hittills i år ligger de på 18 000 inlösta. Men om museichefen Lowissa Mannerheim fick önska skulle besökarantalet ligga på 25 000 - 30 000 per år.
Året då museet öppnade, 1999, löste hela 40 000 personer in sig. Sedan sjönk besökarantalet snabbt för att egentligen stanna av.
- När vi byggde museet hade vi en ambition på 10 000 besökare per år, säger hon. Men med tanke på den arbetsinsats och marknadsföring som man lägger ner är 25 000 - 30 000 besökare en rimligare siffra, förklarar Lowissa Mannerheim.
Ännu en negativ faktor för museets ekonomi är att bidragstjänsterna dras in från och med 2009.
- Vi har haft fyra anställda med lönebidrag som gått i pension, säger Lowissa Mannerheim.
Det betyder att ett underskott på cirka tre tjänster på personalsidan. Under 2008 har man varit åtta personer på fjällmuseet. Men den enda som är anställd på riktigt är museichefen, de andra är anställda med bidrag.
- Vi räknar med att vi ska hålla öppet som vanligt. Men det är klart att det kommer påverka museet, säger Lowissa Mannerheim.
- Det handlar om vilken nivå man vill lägga ambitionen på. Om fjällmuseet ska vara navet i Härjedalens kulturarbete som det står i papperna så behöver vi anställda som har en utbildning och inte förlita sig på bidragstjänster, säger hon. Samtidigt har museet mer publikintäkter detta år än förra året då de höjde inträdet från 60 till 80 kronor.

Mer läsning

Annons