Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällhotell får nej till kameraövervakning

/
  • Fjällnäs Resort vill skapa en hög profil och övervaka hotellområdet med kameror, men Länsstyrelsen avslår nu deras ansökan. Länsstyrelsen anser att allmänhetens integritetsintresse är större än intresset för säkerhet.Foto:Billy Bob Bjelke

Länsstyrelsen avslår Fjällnäs Resorts ansökan om att använda sju kameror för övervakning av hotell- området.

Annons

Fjällnäs Resort i västra Härjedalsfjällen nekas tillstånd av länsstyrelsen till kameraövervakning.

Sju kameror skulle ha placerats utomhus vid infarter till hotellet, parkering samt en vid entrédörr.

Hotellet har framhållit att de vill kunna garantera en hög nivå av säkerhet, i enlighet med internationell standard, för högprofilerade gäster från Storbritannien och USA samt att de vill kunna ta emot gäster vid toppmöten anordnade av regeringskansliet.

Området har varit relativt förskonat mot brott, men sökande menar att de numera har en hög profil och att hotellbranschens erfarenhet är att sådana hotell förutom gäster även lockar personer som har ett negativt ärende. Härjedalens kommun har i sitt yttrande angett att övervakningen endast bör omfatta hotellets område och tillstyrkt ansökan.

Länsstyrelsen anser att hotellet inte har visat att det är särskilt brottsutsatt och skriver att sökande borde kunna vidta andra säkerhetsåtgärder eller förebyggande åtgärder, såsom exempelvis anlita väktartjänster. Risken för integritetskränkning får bedömas som förhållandevis stor eftersom kamerorna riktas mot områden som allmänheten sedan tidigare nyttjar för friluftsliv, skriver man i beslutet.

Sammantaget bedömer Länsstyrelsen att den enskildes intresse av att inte bli övervakad får anses väga över sökandes intresse av att övervakningen sker.

Länsstyrelsen hänvisar till (prop. 1997/98:64 s.28) ”Allmän kameraövervakning skall inte ses som ett hjälpmedel som skall användas i stället för andra säkerhetsåtgärder eller förebyggande åtgärder.” Beslutet har lämnats till Justitiekanslern för kännedom.

Mer läsning

Annons