Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firade midsommar med stångstötnings-VM

/
  • Efter dans och sillunch förflyttade sig alla till den årliga stångstötningstävlingen.Foto: Sandra WågerSvante Selander från Sveg tävlade i herrklassen på stångstötnings-VM. ”Man måste ju ställa upp när det är någonting”, säger han.Foto: Sandra WågerDet bjöds på traditionell midsommarmusik och dans runt stången.Foto: Sandra WågerDieter och Evelin Schurr var på besök från Tyskland. ”Det är roligt att fira på ett annorlunda sätt, för vi har inte midsommar i Tyskland”, säger Dieter.Foto: Sandra WågerEfter traditionsenlig dans och sillunch förflyttade sig alla till den årliga stångstötningstävlingen. Det är också den som drar firande till Vemdalen varje år.  Foto: Sandra Wåger

Det är midsommarafton och vi befinner oss på Vemdalens hembygdsgård. Här har kransar knutits och stången klätts.

Annons

Till traditionell midsommarmusik kör dansledaren Britt Gruving Fjellner igång. Ingen verkar lägga märke till att det regnar.

– Det gör inget, vi springer ändå bara runt, säger sjuåriga Mikaela Blomqvist.

Att midsommarafton firas på Vemdalens hembygdsgård är tradition. Både för stora och små, härjedalingar och turister.

Dieter och Evelina Schurr har en stuga i Ripfjället sedan femton år tillbaka och är på plats vid midsommarstången.

– Det är roligt att fira på ett annorlunda sätt, för vi har inte midsommar i Tyskland, säger Dieter.

Han och hans fru har gjort det till en tradition att åka till Sverige över midsommar. Förra veckan lämnade de ett 30-gradigt Tyskland för två veckors semester i Härjedalen. Vemdalens hembygdsgård har de besökt förut, men de har hunnit med att fira även i Hede och Klövsjö.

– I dag ska vi äta sill, men annars är surströmming en svensk favorit, säger Dieter och Evelina håller med.

För andra året i rad kan man äta sillunch på hembygdsgården. Mellan 30 och 40 personer har under dagen avnjutit senaps-, skärgårds-, lök- och matjessill tillsammans med mackor och ost.

Efter maten och när klockan slagit 14.00 är det dags för den årliga stångstötningstävlingen. Joanna Wahrén, 14 år från Stockholm, är en av de som ska delta.

– Jag köpte lotter nyss och vann två par vantar, fast egentligen ville jag ha väskan med älgar på. Vi får se om jag kanske vinner fler priser på tävlingen, det är första gången jag är med, säger hon.

Det märks att det är stångstötningstävlingen som drar mest folk till Vemdalen i dag. Gräsmattan är fylld av publik med regnjackor och paraplyn. Det är en herrklass, en damklass och en mixad ungdomsklass som tävlar om VM-titeln.

– Det här är en bra fest för både vuxna och barn, säger Dieter Schurr.

Mer läsning

Annons