Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmar svenska historien i Funäsdalen

/
  • Under helgen spelade Svea television in stenålderscener ur Sveriges historia på Flatruet.   Foto: Jon Jogensjö
  • Christian Arnet från Svea Television har gjort många historieprogram som visats på tv. Nu spelar han in Sveriges historia som ska visas på TV4 i vår.Foto: Carin Selldén
  • Så här kunde det se ut på tundran i Skåne under stenåldern.Foto: Jon Jogensjö
  • En stenåldersfamilj slår läger på Flatruet.Foto: Jon Jogensjö

I vår kommer en programserie om Sveriges historia att sändas i TV4. Det första programmet spelas in på Flatruet i Härjedalen.

Annons

I helgen var Christian Arnet och Svea Television uppe på Flatruet för att spela in scener till en programserie om Sveriges historia som kommer att sändas 2010 i TV4.

Tv-serien med 15 program kommer att gå igenom den svenska historien i kronologisk ordning och är ett samarbetsprojekt med TV4 och bokförlaget Norstedts och Statens historiska museum.

Martin Timell och professor Dick Harrison ska leda programmen.

Det första programmet handlar om stenåldern och utspelar sig vid Finjasjön i Skåne. Här har man hittat Sveriges äldsta boplatser med spår från 16 000 år fkr.

– Man tror att det kan ha varit en rastplats för renjägare från norra Tyskland. Men miljön på den tiden såg ut ungefär som på Flatruet i dag, därför väljer vi att filma här uppe, säger Christian Arnet.

I scenerna från Flatruet är bland andra härjedalsprofilen Björn Uglem med utklädd till stenåldersmänniska.

Christan Arnet har tidigare filmat i Härjedalen, då de spelade in Häxornas tid i Lillhärdal. Han har producerat många historiska program för TV, internet, museer och företag, några kända är bland annat Arns rike, Riket, Sagolika Sverige och Helt historiskt.

Mer läsning

Annons