Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiberförbindelse invigd mellan Sverige och Norge

/
  • En barriär är riven efter att fiberkabeln mellan Sverige och Norge invigts. Jon Indset och Sven-Eric Dahlgren är nöjda med samarbetet. Det norska företaget Infonett kommer också att bli en leverantör i Härjeåns nät inom en snar framtid. Foto: Håkan Degselius
  • Foto: Håkan Degselius

Forbonderesorna mellan Funäsdalen och Röros tar flera dagar att genomföra. Nu är det andra hastigheter som gäller efter att fiberkabelförbindelsen mellan Fjällnäs och Brekken invigts.
- Det är en investering för framtiden, säger Lennart Olsson.

Annons
Det vanliga är att alla fiberkabelförbindelser går i nord-sydlig riktning.
Men nu finns det en kabel i öst-västlig riktning mellan Fjällnäs i Härjedalen och Brekken i norska Sör-Tröndelag.
Totalt handlar det om närmare två mil högpotent kabel som delvis grävts ned vid sidan av vägen eller hängts upp på högspänningsledningarna.
Allt handlar om ett samarbete mellan kommunerna i Röros och Härjedalen och de båda bredbandsoperatörerna Härjeåns och Infonett i Röros.
Tanken är att de stora turistföretagarna och andra företagare ska ha nytta av nätet.
- Det finns redan nu ett stort behov av en snabb förbindelse hos företagen, säger Jon Indset, daglig ledare för Infonett, som även tror att fibern kan vara en stor möjlighet för sjukvården i västra Härjedalen eftersom man på ett bättre sätt kan utnyttja sjukvården i Röros.
Man hoppas också att fibern ska komma till användning inom olika utbildningar och utöka utbudet av sydsamisk undervisning.
De styrande i Härjedalen och Röros, Lennart Olsson och Hans Vintervold fick äran att knåpa ihop förbindelsen och deras förhoppningar är att samarbetet mellan de två kommunerna ska bli ännu bättre i framtiden.
Totalt handlar det om en investering på dryga två miljoner kronor, en summa som delas mellan de två länderna och finansieras av kommunerna, länsstyrelsen och interregionala pengar.
Men ett är då säkert. Det kommer att gå snabbare mellan Funäsdalen och Röros i framtiden. Nu är det slut på flera dagar långa resor.
- Nu handlar det bara om nanosekunder, säger Sven- Eric Dahlgren från Härjeåns.

Mer läsning

Annons