Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fettdoktorn fyllde Folkets hus i Sveg

/
  • Annika Dahlqvist föreläser om LCHF-kosten, något som får allt fler anhängare. Foto: Carin Selldén

Hon har blivit känd hos svenska folket som ”fettdoktorn”. Under tisdagskvällen drog Annika Dahlqvist ett fullt Folkets hus i Sveg.

Annons

Annika Dahlqvist förespråkar LCHF (Low carb, high fat) -kosten som innebär att man äter lite kolhydrater och att huvuddelen av kosten kommer från protein och naturligt fett. Denna kost är tvärt emot vad Livsmedelsverket rekommenderar, de menar att 50-60 procent av maten ska bestå av kolhydrater, 10 procent fett och 10-20 procent protein.

LCHF-kosten har på riktigt rört om i diskussionen om vad som är bra för oss att äta. Många dietister, professorer och läkare anser att Annika Dahlqvist har fel. Men själv menar hon att vi har blivit lurade av myten om det mättade fettet, som hela livsmedelsindustrin och läkemedelsföretagen lever och tjänar pengar på.

– Under hela människans historia har vi ätit mättat fett. Vi har varit jägare och samlare under den största delen, det är sedan industrialiseringen och jordbruket vi har börjat äta potatis och spannmål, säger hon

Annika Dahlqvist drar paralleller mellan margarinets uppkomst under 30-talet och att människor började få hjärtinfarkter. Vidare menar hon att västvärldens kolhydratsrika och fettsnåla kost gör människor sjuka och överviktiga och skapar sjukdomar som astma, allergier, diabetes och cancer och även psykiska sjukdomar.

– Margariner som Becel, Milda och Lätta är onaturliga fetter som är giftiga för oss, säger hon.

Annika Dahlqvist var själv överviktig och sjuk, trots att hon knappt åt något fett. När hon ställde om sin kost gick hon ner 18 kilo. Hon jobbade som distriktsläkare i Njurunda och tipsade sina patienter om LCHF-kosten, vilket hjälpte överviktiga och diabetespatienter.

– I november 2006 sa jag upp mig, då jag förbjöds att ge dessa kostråd. De blev rädda då kostråden inte stämde med de officiella rekommendationerna, säger hon.

Nu föreläser hon och bloggar på heltid.

– Jag skulle nog inte gjort det här om jag var 25, men nu är jag 61 och har inget att vara rädd för, säger hon.

Sötsaker äter Annika Dahlqvist inte längre. Sötsuget är borta.

– Man kan äta grädde och bär och man vill ha något gott, eller mörk choklad, säger hon.

Kvällen anordnades av Konsumentföreningen Svea, ABF och Coop Konsum bjöd på fika.

Mer läsning

Annons