Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fartdårar” försöker slå rekord på Ljusnedalssjön

/
  • Håkan Erixon hoppas kunna nå rekordfarter med sin Ford från 1932 trots att han saknar dubbdäck. ”Det var halt”, konstaterar han.

Farten lockar många till Ljusnedal under veckoslutet. Fordon av olika slag ska försöka slå fartrekord på den tre kilometer långa banan på Ljusnedalssjön.
– Det här är något som tilltalar alla män och det är något man måste prova, säger Håkan Erixon från skånska Staffanstorp.

Annons

Fri fart och fri bensin. Det låter väl alldeles underbart. Nu är i och för sig bensin inte gratis under veckoslutet i Ljusnedal men i övrigt är det bara att stå på den upplogade isbanan. För det handlar om att köra så fort som möjligt på den vidsträckta banan där tiden tas under mittenpartiet.

Allehanda fordon från små mopeder till de värsta dragracingbilarna finns på plats och deltagarna kommer från hela Sverige och utanför Norden. Håkan Erixon från Staffanstorp var ute under torsdagen för att testa sitt fordon, en Ford från 1932. En gammal veteranbil men ännu så länge finns det kraft i motorn.

– Den har gått 175 kilometer i timmen, säger Håkan som med nöd och näppe vill avslöja vilken kapacitet vrålåket kommit upp i under tidigare tester hemma i Skåne.

Efter några provåk under torsdagen är han inte säker på att han kan nå upp i de farterna med sin hotrod.

– Det hade varit kul men det går nog inte, fortsätter Håkan som på blankisen fick se sitt fordon, utan vinterdäck, snurra runt vid två tillfällen.

– Is är halt det är bara att konstatera, säger Håkan som verkligen njuter av att få testa fri fart på härjedalsisarna.

– Kul att de gör sådana här grejer och det är bra att det finns eldsjälar som fixar till det.

Håkan Erixon är bara en av många ”fartdårar” som fyller upp hotellrummen i Funäsdalen den här helgen. Det har kommit folk från stora delar av Sverige och utomlands.

Och det kommer att bjudas på en diger kompott av mer eller mindre galna fordon som hoppas nå upp till vidunderliga hastigheter på den erkänt snabba sjön.

Förutom alla påkostade dyra byggen blir det även rekordförsök med en spark, driven av en jetmotor. Dessutom lovas hastighetsrekord med snowracer.

Upplagt för succé således.

Mer läsning

Annons