Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fågelsjuka vid länsgränsen

/

Faran för att Newcastlesjukan bland fåglar ska spridas har ökat.

Nu har riskområdet utökats och gränsar till Jämtlands län.

Annons

Faran för att Newcastlesjukan ska sprida sig till fågelbesättningar gör nu att riskområdet utökas till att omfatta också hela Dalarnas län, skriver TT.

Paramyxovirus av den typ som kan orsaka Newcastlesjukan bland fjäderfä har hittats också bland vilda duvor i Ludvika. Det är därför Jordbruksverket på fredagen beslutat att utöka riskområdet. Det innebär att fjäderfän och andra tamfåglar måste hållas inomhus även i Dalarnas län.

Åsa Regnander Dahl, biträdande länsveterinär, hade inte hört om utökningen av riskområdet när LT ringer henne på fredagseftermiddagen men anser att det i nuläget inte finns några stora risker för spridning till länet.

– När man hittat det bland vilda duvor så finns ju en risk men jag vet inte hur duvorna rör sig just nu. Flyttfåglar kan ju ta med sig smitta men just nu är det inte aktuellt att fåglar rör sig, säger Åsa Regnander Dahl.

Hon menar också att det för närvarande inte påverkar djurhållningen eftersom att fjäderfän ändå inte är utomhus på vintern.

Viruset är inte farligt för människor, men det är mycket smittsamt och kan drabba vilda fåglar, burfåglar och fjäderfäbesättningar – med svåra ekonomiska konsekvenser som följd.

Tidigare har hela Gotlands och Västmanlands län klassats som riskområde, liksom delar av Södermanlands, Östergötlands och Uppsala län. På Gotland har tiotusentals fjäderfän avlivats, skriver TT.

Mer läsning

Annons