Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket om räddningstjänstförbundet och Härjedalen

– Jämtlands Räddningstjänstförbund är inte värdiga att ha Härjedalen som medlem som läget är i dag.

Det säger Håkan Olofsson, brandman i Gällö, och fackordförande i länet för Brandmännens Riksförbund.

Annons

Han var i Sveg på tisdagskvällen, värvade sju nya medlemmar, och diskuterade den aktuella frågan om Härjedalens eventuella anslutning till Räddningstjänstförbundet med kollegorna i kommunen.

– Härjedalen har en välskött och väl fungerande räddningstjänst med en budget som räcker för driften och som motsvarar handlingsprogrammet, säger Olofsson.

– Man har också en bra fordonspark och en hållbar plan för investering i fordon och material. Om Härjedalen i nuläget skulle gå med i Räddningstjänstförbundet kommer detta att äga fordonen i Härjedalen och kan placera dem där de behövs bäst. Räddningsfordon riskerar alltså att försvinna från Härjedalens kommun.

Håkan Olofsson säger vidare att Härjedalen till ytan är en mycket stor kommun med inte mindre än sju brandstationer medan de små kommunerna i nuvarande Räddningsförbundet kanske bara har tre sådana.

– Politikerna i Härjedalen tycker att vi i facket har skött sina åtaganden när det gäller Räddningstjänsten på ett bra sätt, vilket deras kollegor i Räddningstjänstförbundet inte gjort.

– Där har de flesta och stora investeringarna skett i Östersund på bekostnad av de mindre kommunerna, som inte har fått del av satsningarna på samma sätt.

– Det har helt enkelt inte funnits pengar till de investeringar ute i bygderna som skulle behövas, menar Olofsson.

Håkan Olofsson tycker inte att politikerna i Räddningstjänstförbundet tar sin uppgift på allvar.

– Man skapar inte en bra verksamhet bara genom att bilda ett förbund. Det viktigaste är att man tar ansvar för verksamheten och har en förmåga att samtala mellan kommunerna, säger han.

– Tidigare när verksamheten bedrevs inom kommunerna var för sig har bristerna varit många. Ledningsorganisationerna har inte varit dimensionerade för att fungera under semesterperioder och uttaget av övertid har varit gigantiskt. Investeringsplaner för material och fordon har saknats likaså underhållsplaner för befintlig utrustning, heter det.

– Utbildning av brandmän har många gånger prioriterats ner på grund av ekonomin och många stationsbyggnader har förfallit på grund av långvarigt bristande underhåll.

Håkan Olofsson menar också att fördelarna med ett samarbete inom länets räddningstjänst är många och uppenbara. Förbundet har växt snabbt och organisationen håller först nu på att sätta sig ordentligt.

– Vi har från fackets sida under 2010 arbetat hårt för att råda bot på ett antal brister som finns i Räddningstjänstförbundet. Men direktionen har inte tillåtit fackliga representanter på direktionsmöten trots ett samverkansavtal som tillåter detta. Länsstyrelsens kritik mot föreslagna försämringar stannar i direktionen och når inte beslutande politiker ute i ägarkommunerna, säger han.

Mer läsning

Annons