Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett dråpslag mot min verksamhet”

/
  • Per Persson, bonde  i Lillhärdal, anser att ett vargrevir och fäboddrift inte går att förena. ”Det är ett dråpslag mot min verksamhet”, säger han. (Ovan, faksimil från gårdagens tidning då LT berättade om  vargetableringen). Foto: Håkan Degselius

– Det är ett dråpslag mot min verksamhet, menar Per Persson, bonde i Lillhärdal efter beskedet om att ett vargrevir håller på att etableras i Lillhärdalsområdet.

Annons

Som LT kunde berätta om i går så håller en varghona och en varghane på att skapa ett revir i området kring Lillhärdal.

En som tidigare haft problem med vargen är Per Persson. Under sensommaren blev han av med en kalv vid fäboden söder om samhället.

Han ser vargetableringen som ett dråpslag mot verksamheten han driver, och han är osäker på hur det blir med det i framtiden.

– Nu är det i alla fall slut med att ha djur på fäboden, säger Per Persson som inte heller håller för utesluter att han lägger ned sin rörelse.

– Det var ju synd att man hann bygga ut och investera pengar, annars hade man ju kunnat lägga av på direkten, säger Per.

Han har även känt av att den eller de vargar som vandrat omkring i området gett massor av extrajobb för hans del. Det har fått till följd att han missat andra inkomster som är livsviktiga för att han ska kunna hålla igång rörelsen.

I mars och april är det dags för hans kor att kalva. Men redan nu kan han konstatera att förekomsten av varg gjort att det inte blir så många avkommor som han hade hoppats på.

– Det är bara hälften av djuren som är betäckta och jag är säker på att det beror på att de blivit jagade, säger Per som hoppas att länsstyrelsen kan ge något bra svar på hur de kan lösa den uppkomna problematiken.

Jessica Backeryd, Naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, ser inte vargetableringen som något dråpslag mot verksamheten som Per Persson och många andra bedriver.

– Det är väldigt ovanligt att varg angriper tamboskap överhuvudtaget och det finns inga belägg för att just dessa vargar varit i närheten av Per Perssons djur i Lillhärdal, säger Jessica Backeryd som poängterar att man som djurägare har ett ansvar att se till sina djur och att ha bra stängsel.

Om vargarna skapar sig ett revir i området sydost om Lillhärdal skulle det kunna fungera med tanke på att det är ett reservbete för renskötseln.

– Det är ett utav de få områdena i länet som skulle kunna fungera att ha varg i ur renskötselsynpunkt och håller vargarna sig i området och det inte blir några problem för renskötseln så kan det fungera.

Mer läsning

Annons